ANALIZĂ: Viaţă de student cosmopolit, cazare şi pregătire deosebite - în ofertele universităţilor

Universităţile bucureştene prezintă în ofertele pentru admiterea din acest an condiţii deosebite de pregătire şi cazare, dar şi posibilitatea descoperirii vieţii unui student cosmopolit, în condiţiile în care în ultimii cinci ani au pierdut aproape 370.000 de candidaţi care nu au luat bacalaureatul.

2137 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Viaţă de student cosmopolit, cazare şi pregătire deosebite - în ofertele universităţilor

ANALIZĂ: Viaţă de student cosmopolit, cazare şi pregătire deosebite - în ofertele universităţilor (Foto: Thomas Dan / Mediafax Foto)

Pentru anul academic 2015-2016 au fost aprobate prin hotărâre de Guvern 62.400 de locuri bugetate, o cifră oarecum constantă în ultimii ani. În schimb, în ultimii cinci ani, numărul locurilor cu taxă din sistemul public a scăzut la aproape jumătate, odată cu creşterea numărului candidaţilor care nu au promovat bacalaureatul, la aproape 370.000.

De aceea, pe lângă ofertele generoase de locuri, universităţile încearcă să-şi atragă viitorii studenţi cu alte oportunităţi.

La Univeristatea Bucureşti, candidaţii pot descoperi "viaţa unui student cosmopolit", Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) asigură tuturor studenţilor condiţii deosebite de pregătire, viaţa studenţească şi cazare, iar Universitatea Politehnică Bucureşti oferă candidaţilor pregătire gratuită la matematică, fizică şi chimie şi asigură cazare gratuită, la cerere, tuturor candidaţilor la admitere veniţi din provincie, precum şi unui însoţitor al acestora.

Pentru admiterea la studii de licenţă, Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţia candidaţilor 4.450 de locuri la buget şi 4.000 de locuri cu taxă, în cadrul celor 19 facultăţi ale sale şi departamentului Credis. Modalitatea de admitere la Universitatea din Bucureşti variază în funcţie de facultate, specializare şi forma de învăţământ. Există patru forme de admitere: admiterea pe bază de examen, admiterea pe baza mediei de la bacalaureat şi eseu motivaţional, admiterea pe baza unei formule mixte şi admiterea pe baza mediei de la bacalaureat.

Candidaţii la admiterea la Universitatea din Bucureşti se pot caza în căminele instituţiei pe toată perioada înscrierilor şi admiterii.

Taxa pentru înscrierea la UB oscilează între 80 de lei, la Facultatea de Fizică, şi 330 de lei, la Facultatea de Drept.

La Academia de Studii Economice (ASE), sunt scoase la concurs 5.668 de locuri, dintre care 2.845 fără taxă şi 2.823 cu taxă.

Admiterea la cele 11 facultăţi din ASE se face prin concurs, pe baza unui eseu motivaţional care va fi evaluat prin calificativul Admis sau Respins şi care este eliminatoriu. Candidaţii care au obţinut calificativul Admis la eseul motivaţional vor fi repartizaţi conform opţiunilor din fişa de înscriere, în ordinea descrescătoare a mediei de la bacalaureat. Candidaţii care au optat pentru programe de studii cu predare în limbi străine vor susţine o probă scrisă de competenţă lingvistică eliminatorie pentru programele respective, notată prin calificativul Admis sau Respins. Pentru calificativul Admis este necesară obţinerea unui minim de 50 de puncte din 100.

Taxa de înscriere este de 100 lei, pentru exprimarea a două opţiuni. Candidaţii care vor să opteze pentru mai multe facultăţi vor plăti în plus câte 25 de lei pentru fiecare opţiune exprimată.

Foto: Victor Ciupuliga / Mediafax Foto

La Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), pentru anul universitar 2015‐2016, capacitatea totală de şcolarizare este de 3.880 de locuri la licenţă şi master, din care peste 1.200 de locuri la buget pentru programe de licenţă şi peste 800 locuri la buget pentru programe de master.

USAMV Bucureşti propune un număr de 20 de programe de licenţă (Agricultură, Medicină veterinară, Măsurători terestre şi cadastru, Horticultură, Controlul şi expertiza produselor alimentare, Tehnologia prelucrării produselor agricole, Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală, Biotehnologii, Ingineria mediului etc.). Prin cele două campusuri studenţeşti de care dispune (Herăstrău şi Splaiul Independenţei) USAMV Bucureşti "asigură tuturor studenţilor condiţii deosebite de pregătire, viaţa studenţească şi cazare".

La Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA) selecţia candidaţilor a început încă din primăvară, cu prima sesiune de pretestare, desfăşurată în luna aprilie. Cei care doreau să obţină o notă mai mare, precum şi cei care nu au participat la prima sesiune de pretestare au putut participa la cea de-a doua, organizată pe 10 iulie.

Pentru anul universitar 2015 - 2016, SNSPA scoate la concurs 800 de locuri alocate de la buget: Facultatea de Administraţie Publică - 225 de locuri, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice - 250 de locuri , Facultatea de Management - 75 de locuri şi Facultatea de Ştiinţe Politice - 250 de locuri

Admiterea se face pe baza unui examen scris. Pentru a permite candidatului să-şi identifice nivelul de cunoştinţe, astfel încât să-şi poata defini o strategie de pregătire cât mai realistă, în timpul care i-a mai rămas până la examen, cele mai multe dintre facultăţile SNSPA au anunţat din timp lista de posibile subiecte şi întrebări de concurs, astfel încât candidaţii să fie bine pregătiţi pentru admitere.

Foto: Victor Ciupuliga / Mediafax Foto

La Universitatea Politehnică sunt scoase la concurs 4.955 de locuri bugetate şi 1.200 de locuri cu taxă.

Cele mai multe locuri la buget sunt disponibile la facultăţile de Electronică (600), Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice (560), Automatică (540), Transporturi (470) şi Energetică (430). Majoritatea facultăţilor din cadrul Politehnicii au câte două sau mai multe specializări, mai puţin cele de Inginerie aerospaţială (195 de locuri la buget), Ştiinţe Aplicate (100 de locri la buget), Inginerie Medicală (163 de locuri la buget) şi Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor (140 de locuri la buget), care au câte o specializare.

Pentru toate facultăţile respectiv specializările propuse se susţin probe scrise.

Candidatul depune un singur dosar şi plăteşte o singură taxă de înscriere (125 de lei) la facultatea de bază, cea care are prioritate maximă în opţiunile sale, unde va şi susţine probele de concurs. În fişa de înscriere, el va completa domeniile de la facultatea de bază în ordinea preferinţelor şi facultăţile pentru redistribuire în ordinea preferinţelor, cu opţiunea "doar buget" sau "buget şi taxă" pentru fiecare facultate.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" sunt disponibile, la toate facultǎţile, 950 de locuri finanţate de la buget şi 470 de locuri la taxǎ.

La Facultatea de Medicină sunt scoase la concurs 510 locuri la buget şi 200 locuri cu taxă, la Facultatea de Medicină Dentară - 130 de locuri la buget şi 125 cu taxă, la Facultatea de Farmacie - 140 de locuri la buget şi 100 cu taxă, la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) - 110 locuri la buget şi 45 cu taxă, iar la FMAM - alte specializări - 60 de locuri bugetate.

Admiterea se face prin examen scris, iar taxa de înscriere este de 200 de lei pentru toate facultăţile şi specializările.

Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" scoate la concurs 570 de locuri fără taxă şi cinci cu taxă, astfel: Facultatea de Poliţie, la Drept - 100 de locuri, Ordine şi siguranţă publică - 405 locuri, dintre care Poliţie - 250, Poliţie de frontieră - 60, Jandarmi -50 şi Peniutenciare - 45, Facultatea de Pompieri - 50 de locuri şi Facultatea de Arhivistrică - 15 locuri la buget şi 5 cu taxă.

Taxa de înscriere este de 350 de lei. Candidaţii sunt supuşi unor probe medicale şi sportive şi unui examen psihologic, înainte de a susţine examenul scris.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a aprobat, prin ordin, criteriile generale privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, master şi doctorat pentru anul universitar 2015 - 2016. Potrivit acestui document-cadru, concursul pentru admiterea la toate formele de învăţământ pentru studiile universitare (licenţă, master, doctorat) se poate organiza în sesiuni, în condiţii identice, exclusiv înainte de începerea anului universitar.

La admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă pot participa doar absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă.

Un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, indiferent de ciclul de studii şi de instituţiile de învăţământ care le oferă, însă poate beneficia de finanţare de la bugetul de stat doar pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.

Media generală minimă de admitere la studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat nu poate fi mai mică decât 5 (cinci) sau decât un număr minim de puncte echivalent.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici