Anca Oprea: Zoo Băneasa nu va fi închisă

Grădina zoologică din Băneasa nu a putut aplica pentru fonduri de reabilitare alocate de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) pentru că nu este proprietarul sau administratorul terenului pe care funcţionează în prezent, însă asta nu înseamnă că va fi închisă, susţine conducerea zoo.

309 afișări
Imaginea articolului Anca Oprea: Zoo Băneasa nu va fi închisă

Anca Oprea: Zoo Băneasa nu va fi închisă (Imagine: Mediafax Foto)

Atât locaţia actuală a Grădinii zoologice, cât şi cea din comuna Chiajna, propusă pentru relocare, sunt în litigiu.

Cu toate acestea, directorul Grădinii Zoologice Băneasa, Anca Oprea, spune că parcul zoo nu se va închide, cel puţin pentru moment, pentru că are autorizaţie de funcţionare până în 2010, dar şi pentru că instituţia respectă cerinţele Ministerului Mediului, cuprinse în ordinul de ministru emis în decembrie 2007.

Ceea ce împiedică punerea în aplicare a proiectelor de construcţie sau aplicarea pentru fonduri destinate refacerii unor zone ale grădinii este faptul că terenul nu se află în proprietatea sau administrarea Grădinii.

În Băneasa, două din şase hectare sunt revendicate, precum şi spaţiul din Comuna Chiajna, propus pentru construcţia noului parc zoologic. Prin hotărârea 308 din 2006, cele 60 de hectare din Chiajna treceau în administrarea Grădinii Zoologice, unde urma să fie construit noul parc zoo. Însă odată emisă hotărârea de consiliu, Primăria Chiajna a atacat-o, iar în momentul de faţă terenul este în litigiu, a explicat Anca Oprea.

În opinia sa, singura cerinţă pe care grădina nu o respectă este spaţiul pentru urşi.

"Nu există nici un motiv pentru care grădina să fie închisă. Grădina Zoologică nu se încadrează în prevederile ordinului care stabileşte spaţiul minim pentru urşi. Pentru restul speciilor există spaţiu de expunere suficient", a spus Oprea, care a precizat că restul prevederilor cuprinse în ordinul de ministrul care stabileşte condiţiile pe care o grădină trebuie să le respecte pentru a funcţiona sunt respectate.

"Cât timp cât acest ordin este în vigoare, nu există nici un motiv ca grădina să se închidă", a afirmat Anca Oprea.

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, a spus că nu există nici o soluţie la problema de spaţiu cu care se confruntă Zoo Băneasa.

"Nu avem unde să o mutăm. Dacă ştiţi voi unde, spuneţi-mi un loc", a declarat Videanu.

Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, a declarat, marţi, la Braşov, că 14 grădini zoologice din ţară vor fi reabilitate cu bani de la minister, iar 18 grădini zoologice, între care şi cea din Bucureşti, care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru funcţionare, vor fi închise.

Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, la Braşov, că 14 grădini zoologice din ţară vor fi reabilitate cu fonduri alocate de la minister de 130 milioane lei, iar celelalte 18 grădini zoologice, între care şi cea din Bucureşti, care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru funcţionare, vor fi închise, urmând ca mii de animale să fie distribuite în alte locaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici