ANCHETA incendiului din Colectiv - DNA: Angajaţii ISU s-au oferit să îi ajute pe patronii Clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI

Antonina Radu şi George Matei, cei doi căpitani ISU Bucureşti- Ilfov care au făcut controale în Colectiv, s-au oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului PSI, dar nu au raportat şefilor despre existenţa localului şi verificările efectuate, potrivit DNA.

2611 afișări
Imaginea articolului ANCHETA incendiului din Colectiv - DNA: Angajaţii ISU s-au oferit să îi ajute pe patronii Clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI

ANCHETA incendiului din Colectiv - DNA: Angajaţii ISU s-au oferit să îi ajute pe patronii Clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI

Căpitanul George Matei, unul dintre angajaţii ISU care a efectuat controale în Colectiv, a fost arestat preventiv, marţi, de Tribunalul Militar Bucureşti pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitală. Instanţa a decis ca Antonina Radu, al doilea angajat ISU care a efectuat verificări în club, să fie plasată în arest la domiciliu.

Conform referatului prin care anchetatorii au cerut arestarea preventivă a celor doi căpitani ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, în 22- 26 septembrie 2014, Antonina Radu şi Petrică George Matei au efectuat un control la SC Pionierul SA. Din probele administrate rezultă că angajaţii ISU i-au solicitat lui Eugen Voicu, directorul SC Pionierul, o listă cu contractele încheiate între firma pe care o reprezenta şi alţi agenţi economici şi au cerut să fie duşi în spaţiul în care funcţiona Clubul Colectiv.

Potrivit documentului citat, administratorii clubului le-au declarat anchetatorilor că au fost întrebaţi de cei doi angajaţi ai ISU dacă au dosarul de "PSI". Patronii ar fi precizat că nu există un astfel de document pentru că SC Colectiv Club SRL era de abia înfiinţată, urmând a fi obţinută autorizaţia de funcţionare.

"Inculpat căpitan Radu Antonina şi inculpat căpitan Matei George Petrică s-au oferit să-i ajute pe administratorii firmei respective să le întocmească dosarul „*P.S.I.*” solicitând în acest sens o copie după certificatul de înmatriculare al noii societăţi înfiinţate, şi dând totodată asigurarea că au calificarea necesară, propunerea făcută în condiţiile date fiind acceptată. La temerea martorului Mincu Costin exprimată prin întrebarea „ce se poate întâmpla dacă vine cineva în control”, inculpat cpt. Radu Antonina şi inculpat cpt. Matei George Petrică au răspuns convingător, dar şi concludent pentru ilicitul reţinut în cauză „nu are cine să vină în control că noi suntem de la pompieri”", se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Conform documentului citat, cei doi angajaţi ISU "disimulând o activitate de control" i-au atenţionat verbal pe administratorii SC Colectiv Club SA Bucureşti să astupe un gol din perete din apropierea unei prize şi să încarce un extinctor.

"La un interval scurt de timp, exprimat în câteva zile, cei doi ofiţeri inculpaţi în cauză, au revenit la SC Colectiv Club SRL Bucureşti, unde le-au dat administratorilor societăţii mai multe înscrisuri intitulate „dispoziţii privind apărarea împotriva incendiilor” ale căror spaţii libere au fost completate prin scriere olografă de către inculpat căpitan Radu Antonina, şi care au fost semnate de către martorul Mincu Costin precum şi formulare intitulate „Fişă individuală de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă"", se mai arată în documetele anchetatorilor.

Potrivit sursei citate, din analiza celor patru fişe individuale de instructaj întocmite pe numele angajaţilor Clubului Colectiv, reiese că rubricile „data”, "ora”, „specialitate”, „material predat” pe fişa aparţinând unei angajate au fost completate tot de către căpitanul Antonina Radu.

"Din declaraţia unui, angajat al SC Colectiv Club SRL Bucureşti, se desprinde faptul că cei doi ofiţeri nu doar au adus înscrisurile la care s-a făcut referire mai sus ci s-au implicat efectiv pentru a fi semnate de către angajaţii societăţii, prezenţi în club la acel moment, indicând rubricile unde aceştia trebuiau să semneze. În plus, inculpat căpitan Matei George Petrică a explicat sumar diferenţa dintre un extinctor cu pulbere şi unul cu spumă şi a dat indicaţii să acopere cablurile electrice cu substanţă ignifugă.", se arată în referatul procurorilor.

Tot din declaraţiile martorilor din dosar, anchetatorii au stabilit, că Antonina Radu şi Petrică George Matei au revenit de mai multe ori la Clubul Colectiv şi au discutat de fiecare dată cu administratorii firmei, "luând act de fiecare dată de activitatea desfăşurată în local şi desigur fiind în deplină cunoştinţă de cauză cu privire la lipsa avizului/autorizaţiei pentru securitate la incendiu".

Mai mult, în referatul DNA se arată că şeful biroului unde şi-au desfăşurat activitatea cei doi angajaţi ISU Bucureşti- Ilfov le-a spus anchetatorilor că SC Colectiv Club SRL nu a fost inclus în planul de control aprobat pentru că nu a ştiut de existenţa clubului şi nici nu i s-a raportat de cei doi căpitani care au efectuat verificări, în septembrie 2014, că în incinta SC Pionierul SA îşi desfăşoară activitatea Colectiv. Potrivit acestuia, Radu şi Matei i-au raportat că au făcut patru controale pe platforma SC Pionierul SA, altele în afară de verificările făcute în clubul din Capitală.

"Dacă cei doi ofiţeri ar fi identificat faptul că SC Colectiv Club SA funcţiona într-un spaţiu de 425 m.p., ar fi trebuit să verifice dacă societatea deţinea autorizaţie pentru securitate la incendiu, dar şi modul de respectare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, având în vedere obiectul de activitate desfăşurat acolo şi suprafaţa localului. De asemenea, ofiţerii ar fi trebuit să întocmească un proces verbal de control în care să consemneze cele constatate, inclusiv lipsa autorizaţiei pentru securitate la incendiu şi, să sancţioneze contravenţional societatea pentru lipsa acestei autorizaţii, dar şi să consemneze în registrul de control prezenţa şi efectuarea controlului. Totodată, ar fi trebuit să-mi raporteze despre existenţa acestei societăţi, aspectele constatate şi măsurile dispuse şi, în acest caz, să luăm în evidenţă, ca şi obiectiv, societatea în cauză", a precizat şeful celor doi căpitani în faţa anchetatorilor, conform referatului DNA.

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au reţinut, luni, pe Antonina Radu şi Petrică George Matei, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul ISU Bucureşti, la data faptelor, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

"În perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu", se arată în ordonanţa de reţinere întocmită de procurori.

Astfel, cei doi angajaţi ai ISU ar fi permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, "aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă."

Procurorii DNA susţin că, deşi au făcut mai multe deplasări la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu şi Petrică George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti, ca funcţionând fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

"Prin aceasta s-a asigurat obţinerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data dezastrului 30.10.2015", se mai arată în ordonanţa de reţinere.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numărul victimelor ajungând, marţi, la 48.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în unităţi medicale din Bucureşti. În spitalele din Capitală mai sunt internate, marţi, 76 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 24 în stare critică şi gravă, alţi 30 de pacienţi fiind spitalizaţi în unităţi sanitare din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia, Elveţia şi Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici