Angajaţi ai Oficiului de Cadastru Iaşi suspectaţi de fraude imobiliare, audiaţi la DNA

Mai mulţi angajaţi ai Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Iaşi suspectaţi de implicare în afaceri ilegale cu terenuri şi imobile au fost chemaţi, miercuri, la DNA, pentru audieri, printre cei vizaţi numărându-se şi directorul instituţiei, Narciza Nedelcu (PDL).

1027 afișări
Imaginea articolului Angajaţi ai Oficiului de Cadastru Iaşi suspectaţi de fraude imobiliare, audiaţi la DNA

Angajaţi ai Oficiului de Cadastru Iaşi suspectaţi de fraude imobiliare, audiaţi la DNA (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)

Surse judiciare afirmă că în total zece angajaţi ai OJCPI Iaşi ar fi fost chemaţi la audieri la sediul DNA Iaşi, iar acuzaţiile se referă, printre altele, la fals şi uz de fals.

Printre persoanele citate la DNA Iaşi pentru audieri s-a numărat şi directorul OJCPI Iaşi, Narciza Nedelcu, consilier judeţean al PDL.

În jurul orei 12.00, Nedelcu s-a întors la sediul OJCPI, refuzând să facă declaraţii în legătură cu audierile de la DNA Iaşi.

În decembrie 2011, doi angajaţi ai OJCPI Iaşi, Cosmin Radu şi Ovidiu Pleşescu au fost arestaţi, alături de alte patru persoane, fiind acuzaţi de implicare în afaceri ilegale cu terenuri şi imobile în municipiul Iaşi.

Cele şase persoane au fost ulterior eliberate, iar din luna februarie a acestui an ancheta a fost preluată de procurorii DNA, după ce DIICOT şi-a declinat competenţa în acest caz.

Ancheta a fost declanşată de procurorii DIICOT la jumătatea anului 2011, după ce unui ieşean i s-a propus să cumpere un teren în municipiu, acesta constatând, după ce s-a deplasat la amplasamentul respectiv, că, de fapt, terenul era al lui.

Bărbatul a depus o reclamaţie la Oficiul de Cadastru din Iaşi, care a declanşat o anchetă internă. În urma acesteia, doi angajaţi ai Oficiului, Ovidiu Pleşescu şi Cosmin Radu, au fost sancţionaţi prin tăierea a 10 la sută din salariu, iar conducerea instituţiei a sesizat anchetatorii pentru a fi începute cercetări.

În total, o grefieră, trei angajaţi ai Oficiului ieşean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi alte 17 persoane sunt cercetate în legătură cu afacerile imobiliare din Iaşi, prejudiciul fiind considerat de către DIICOT drept unul considerabil, având în vedere suprafaţa mare şi amplasamentele terenurilor.

Potrivit DIICOT, membrii grupării identificau terenuri situate în zone centrale ale municipiului Iaşi, proprietatea Cosiliului Local Iaşi, neocupate şi fără intabulare, şi falsificau actele de provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, hotărâri judecătoreşti).

Folosind aceste documente falsificate, inculpaţii cumpărau aparent legal terenurile, prin întocmirea de contracte de vânzare-cumpărare simulate, imobilele fiind astfel introduse în circuitul civil şi revândute unor cumpărători de bună-credinţă.

O parte din învinuiţi se ocupau de întocmirea documentaţiei cadastrale, care conţinea date neconforme realităţii şi de certificarea datelor înscrise în documentaţie, iar învinuiţii angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi efectuau operaţiunile de intabulare, deşi terenurile nu erau identificate cu numere topografice ori se aflau pe alte amplasamente ori pentru acestea nu existau documentele originale de provenienţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici