Angajaţii de la Divizia Petrochimică Bradu au blocat intrarea în unitate a autovehiculelor

O parte dintre angajaţii Diviziei Petrochimice Bradu de lângă Piteşti au blocat, miercuri, timp de aproximativ jumătate de oră, intrarea în unitate a autovehiculelor, traversând într-un sens şi în celălalt, pe o trecere de pietoni.

98 afișări
Imaginea articolului Angajaţii de la Divizia Petrochimică Bradu au blocat intrarea în unitate a autovehiculelor

Angajaţii de la Divizia Petrochimică Bradu au blocat intrarea în unitate a autovehiculelor (Imagine: Tudor Costi / MediafaxFoto)

O parte dintre protestatari au blocat, timp de aproximativ jumătate de oră, intrarea în unitate, traversând în mod repetat pe trecerea de pietoni din zonă.

Ulterior, aceştia s-au alăturat celorlalţi salariaţi care au rămas în faţa pavilionului administrativ.

"Criteriile nu sunt corecte, listele la fel, asta ne doare şi nu putem fi de acord ca după 30 de ani de muncă în condiţii grele să plecăm acasă ca nişte oameni de nimic, aruncaţi ca nişte măsele stricate, fără drepturile salariale cuvenite. Vom protesta, vom bloca drumuri, vom face greva foamei, nu ne vom lăsa şi nu vom renunţa", a declarat un protestatar.

La oră transmiterii acestei ştiri, protestul angajaţilor de la Divizia Petrochimică Bradu continuă.

Peste 200 de angajaţi de la Divizia Petrochimică Bradu de lângă Piteşti, aparţinând Oltchim Râmnicu Vâlcea, s-au adunat din nou, miercuri dimineaţă, în faţa sediului societăţii, pentru a protesta faţă de disponibilizările anunţate şi de faptul că listelor de şomaj nu au fost întocmite corect.

Potrivit protestatarilor, criteriile de întocmire a listelor de şomaj nu sunt cunoscute de către salariaţi, liderii de sindicat fiind acuzaţi că nu s-au implicat în această acţiune.

"Listele de disponibilizări nu au fost întocmite corect, nu se cunosc criteriile. Au fost opriţi oameni care nu justifică activitatea, iar alţii cu experienţă au fost trimişi acasă. Şi asta fiindcă liderii de sindicat nu s-au implicat, iar conducerea nu ne-a arătat criteriile care au stat la baza întocmirii listelor de disponibilizare. Au zis că trimit în şomaj şi ne-am trezit cu listele şi daţi afară. Cerem refacerea listelor, au fost opriţi oameni care nu ştiu ce e o pompă şi unde sunt pompele şi au fost daţi afară cei buni. Ne-au cerut să ne trecem pe o listă cei care vrem să plecăm şi acum ne dau afară", a spus un salariat.

În replică, liderii de sindicat afirmă că angajaţilor care au vrut să intre în şomaj de bunăvoie li s-a cerut să anunţe acest lucru pentru a fi trecuţi pe o listă, însă unii dintre salariaţi au crezut că este "o simulare şi nu un document real", astfel că a izbucnit scandalul.

Marţi, peste 300 de salariaţi ai Diviziei Petrochmice Bradu de lângă Piteşti, aparţinând Oltchim, au întrerupt lucrul şi au declanşat proteste în faţa unităţii, nemulţumiţi de disponibilizările anunţate. La scurt timp, oamenii au blocat Drumul Naţional 65 B, care face legătura între DN 65 Piteşti-Slatina şi Autostrada Bucureşti-Piteşti, ei deplasându-se într-un sens şi în celălalt, pe o trecere de pietoni. După aproximativ o oră, protestatarii au deblocat drumul naţional, însă au blocat strada Petrochimiştilor, arteră care face legătura între DN 65 B şi Divizia Petrochimică Bradu.

Protestatarii reclamau că nu au primit ultimul salariu şi că nu li s-a comunicat numărul celor care vor pleca în şomaj.

Protestul s-a încheiat după aproximativ trei ore.

Divizia Petrochimică Bradu de lângă Piteşti aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, anunţa că 900 de salariaţi de la Oltchim vor fi concediaţi începând cu această săptămână, dintre care 600 de la Râmnicu Vâlcea şi 300 de la Divizia Petrochimică Bradu.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, alocarea a maximum 7 milioane lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru plata venitului lunar de completare acordat persoanelor care vor fi disponibilizate de la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Hotărârea stabileşte că disponibilizările vor avea loc în baza planului întocmit de către administratorul judiciar al societăţii.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici