Angajaţii de la metrou au intrat în grevă de solidaritate până la ora 12.00

Angajaţii de la metrou au oprit lucrul, marţi dimineaţă, de la ora 4.00 până la ora 12.00, în semn de solidaritate cu angajaţii din sistemul bugetar, ameninţând că intră în grevă generală pe termen nelimitat dacă va apărea un act normativ prin care li se vor reduce salariile cu 25 la sută.

30 afișări
Imaginea articolului Angajaţii de la metrou au intrat în grevă de solidaritate până la ora 12.00

Angajaţii de la metrou, în grevă de solidaritate până la ora 12.00

Sindicaliştii au intrat în grevă la ora 4.00. În fiecare staţie de metrou, pe uşile închise au fost lipite anunţuri cu privire la grevă, jandarmii aflându-se la intrările la metrou pentru a preveni eventuale incidente.

Iniţial sindicaliştii de la metrou au anunţat că garniturile de tren nu vor circula între orele 4.00 şi 16.00, după care urmau să reia activitatea, pentru că legea obligă să fie asigurată o treime din activitate pe durata grevei. Ulterior însă, Federaţia Sindicatelor din Transporturi Publice ATU România (care include sindicatele din Metrou şi o parte a celor de la RATB) a comunicat că a scurtat cu patru ore programul grevei de solidaritate şi că garniturile de metrou vor circula de la ora 12.00, la solicitarea Fundaţiei "Salvaţi-vă Îngerii" care organizează un concert umanitar în Piaţa Constituţiei.

Şi unii sindicalişti de la RATB care lucrează în transportul electric, respectiv pe tramvaie şi troleibuze, sunt marţi în grevă de solidaritate până la ora 12.00, însă primarul Capitalei şi celelalte sindicate din regie au dat asigurări că în Capitală toate liniile vor fi acoperite cu mijloace de transport în comun.

Preşedintele Sindicatului Transportatorilor RATB, Mircea Ionescu, spunea că la RATB sunt organizate 11 sindicate, cu aproximativ 11.800 de membri, din care o singură uniune sindicală a dorit să se solidarizeze cu greva din 1 iunie. El preciza că în mod normal în Capitală circulă zilnic 537 de tramvaie şi troleibuze, iar dintre acestea în 1 iunie vor fi pe trasee peste 50%. În ceea ce priveşte cele o mie de autobuze care ies zilnic pe trasee în Bucureşti vor circula toate.

RATB a anunţat deja că va suplimenta, marţi, cu 15-20% numărul autobuzelor care circulă în zonele deservite de reţeaua de metrou. De asemenea, autobuze vor fi introduse şi pe cele patru trasee unde nu vor circula tramvaie pentru să angajaţii sunt în grevă.

Astfel, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, Bulevardul Basarabia şi Calea Călăraşilor, unde în mod normal circulă tramvaiele 19, 40 şi 56, vor merge marţi autobuzele 619, 640 şi 656, iar pe Bulevardul Aerogării şi strada Barbu Văcărescu, unde circulă tramvaiul 5, va funcţiona linia de autobuze 605, pe acelaşi traseu.

Totodată, pe Calea Giuleşti, unde în mod normal circulă tramvaiul 44, va funcţiona linia de autobuze 644, iar în prelungirea Ferentari şi Calea Ferentari, între Zeţari şi Calea Rahovei, tramvaiele liniei 8 vor fi înlocuite pe perioada grevei cu autobuzele liniei 608.

Potrivit reprezentanţilor RATB, traseele iniţiale ale autobuzelor şi ale trolebuzelor rămân neschimbate, iar în zonele deservite de reţeaua de metrou, liniile de autobuze vor funcţiona cu un parc suplimentar de 15-20%, în caz de nevoie putând fi introduse pe trasee linii speciale care vor prelua bucureştenii din zonele aglomerate ale Capitalei.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, că în şedinţa de Guvern de duminică s-a stabilit ca reprezentanţii Ministerelor Muncii, Finanţelor şi Justiţiei să găsească până miercuri o formulă de act normativ care să permită reducerea cu 25% şi a salariilor din companiile şi regiile cu capital de stat.

Ministrul Finanţelor, Senastian Vlădescu, susţine însă că salariile angajaţilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%, adăugând că se lucrează la un proiect de lege şi că nu poate da mai multe informaţii.

Angajaţi din învăţământ şi administraţie publică au intrat, de luni, în grevă generală pe termen nedeterminat, iar acestora li s-au alătura într-o grevă de solidaritate şi alţi sindicalişti din sănătate, penitenciare şi sectorul privat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici