Angajaţii din Primăria Capitalei au renunţat la grevă

Angajaţii municipalităţii au decis marţi dimineaţă să renunţe la grevă, urmând să participe la mitingul care va avea loc la Palatul Parlamentului în ziua în care va fi dezbătută moţiunea de cenzură, a declarat pentru MEDIAFAX liderul sindicaliştilor din Primăria Capitalei, Dumitru Gherdan.

18 afișări
Imaginea articolului Angajaţii din Primăria Capitalei au renunţat la grevă

Angajaţii din Primăria Capitalei au renunţat la grevă (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Am hotărât să sistăm acţiunile de protest până la mitingul din jurul Palatului Parlamentului", a spus Gherdan.

Potrivit liderului sindical, decizia a fost luată având în vedere faptul că zilele de grevă nu se plătesc, dar şi pentru că doar jumătate din cei aproape 1.000 de angajaţi ai Primăriei Capitalei au intrat luni în grevă.

Aproape 400 din cei 950 de angajaţi ai Primăriei Capitalei au fost în grevă luni. În timpul protestului, activitatea în birourile care asigură servicii de urgenţă ale Primăriei Capitalei, în special cele care asigură relaţia cu cetăţeanul, a fost asigurată chiar dacă aceasta nu s-a desfăşurat în condiţii normale.

Preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Romel Neagu, declara, pentru MEDIAFAX, că luni în Bucureşti au fost în grevă angajaţi din Primăria Capitalei, de la Sectorul 2 (oficiul de stare civilă), Sectorul 3 (toate serviciile, inclusiv cel de evidenţă a populaţiei) şi Direcţia Generală a Evidenţei Populaţiei Municipiul Bucureşti.

Liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a precizat că 200 dintre membrii lui de sindicat care vor fi în grevă luni activează în Primăria Capitalei, alţii fiind de la Primăria Sectorului 3.

Confederaţiile sindicale au decis declanşarea grevei generale pe termen nelimitat începând cu 31 mai, mitinguri de protest la nivelul judeţelor, între 1 şi 4 iunie şi organizarea unui lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, cu manifestări la porţile de intrare, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură.

Astfel, angajaţi din învăţământ şi administraţie publică au intrat, de luni, 31 mai, în grevă generală pe termen nedeterminat, iar acestora li s-au alătura într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, penitenciare şi sectorul privat.

Marţi au intrat în grevă de solidaritate angajaţii de la metrou şi unii sindicalişti de la RATB.

Sindicaliştii de la metrou ameninţă cu greva generală în aproximativ două săptămâni, dacă Guvernul va adopta un act normativ prin care să le fie diminuate salariile.

Guvernul a adoptat, duminică, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile şi alte prestaţii sociale din sectorul bugetar, pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament.

PSD a anunţat deja că va depune moţiunea de cenzură după asumarea răspunderii Guvernului. PNL a anunţat că, deşi nu este de acord cu anumite elementele din textul pe care l-a redactat PSD, va vota în favoarea moţiunii de cenzură. De asemenea, PSD a anunţat că, dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă de Parlament, va ataca la Curtea Constituţională pachetul de legi propus de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici