Angajaţii fabricii Nokia de la Jucu vor primi între trei şi şapte sau opt salarii compensatorii

Angajaţii fabricii Nokia din comuna clujeană Jucu vor primi, după disponibilizare, "între trei şi şapte sau opt salarii compensatorii", în funcţie de vechimea în unitate, banii urmând să fie acordaţi începând cu aprilie 2012, a declarat joi liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcaş.

343 afișări
Imaginea articolului Angajaţii fabricii Nokia de la Jucu vor primi între trei şi şapte sau opt salarii compensatorii

Angajaţii fabricii Nokia Jucu vor primi "între trei şi şapte sau opt salarii compensatorii" (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcaş, a declarat că o parte dintre angajaţii fabricii au fost anunţaţi joi seară despre cuantumul plăţilor compensatorii, acesta fiind rezultatul negocierilor purtate timp de o lună cu reprezentanţii Nokia.

"În urma negocierilor purtate cu reprezentanţii Nokia s-a stabilit că angajaţii care vor fi disponibilizaţi de la fabrica din Jucu vor primi între trei şi şapte sau opt salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în unitate. Aceste salarii vor fi acordate începând cu aprilie 2012. O parte dintre angajaţi au fost anunţaţi joi seară despre cuantumul salariilor compensatorii stabilit în urma negocierilor cu Nokia", a spus Ilcaş.

Totodată, Ilcaş a afirmat că angajaţii Nokia de la Jucu care vor fi disponibilizaţi vor primi şi o primă de Crăciun de câte 200 de lei, iar în pachetul negociat de sindicate cu Nokia mai intră şi acordarea unei sume de 500 de euro net pentru angajaţii care vor să îşi plătească studiile sau care vor să îşi deschidă o afacere.

"Este vorba despre un suport pentru antreprenori acordat de Nokia", a spus Ilcaş.

El a adăugat că în perioada 14-17 noiembrie la sediul fabricii Nokia din Jucu va avea loc un târg de forţă de muncă la care vor participa angajatori care ar putea să preia angajaţii disponibilizaţi începând cu 1 ianuarie 2012.


"De asemenea, în perioada ianuarie-martie 2012 vor fi organizate cursuri de reconversie profesională pentru angajaţii de la Jucu în meserii cerute pe piaţa muncii", a spus liderul Sindicatului "Nokia Metal".


El a afirmat că angajaţii vor fi disponibilizaţi începând cu ianuarie 2012, dar vor fi plătiţi de către companie până la sfârşitul lunii martie.

Vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, declara că autorităţile judeţene negociază cu oficialii Nokia acordarea a 20-30 de salarii compensatorii pentru angajaţii fabricii din Jucu care urmează să fie disponibilizaţi şi că, în paralel cu negocierile purtate de instituţie cu reprezentanţii Nokia, au loc discuţii între sindicalişti şi oficialii companiei finlandeze.

Nokia: Pe lângă salarii compensatorii, angajaţii vor primi consultanţă pentru a se reangaja

Compania Nokia a anunţat joi seară semnarea unui acord pentru sprijinirea angajaţilor fabricii din Jucu care vor fi disponibilizaţi, acord ce prevede atât plăţi compensatorii, cât şi consultanţă în vederea reangajării, pachete de training şi dezvoltare şi suport pentru antreprenori.

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi seară de Nokia România, acordul încheiat între companie şi sindicatele fabricii din Jucu "a fost conceput pentru a răspunde necesităţilor locale".

"Nokia şi liderii de sindicat au semnat un acord pentru demararea programului de responsabilitate socială «Bridge» pentru angajaţii din fabrica Nokia de la Jucu. Acordul, care a fost conceput pentru a răspunde necesităţilor locale, include planul de măsuri compensatorii. Nokia va oferi o gamă extinsă de posibilităţi angajaţilor săi, constând în diverse mijloace de suport precum: consultanţă în vederea reangajării, pachete de training şi dezvoltare, suport pentru antreprenori, o perioadă specială de graţie şi pachete compensatorii", se arată în comunicat.

Reprezentanţii companiei mai spun că pachetele compensatorii sunt peste nivelul prevăzut în clauzele contractului colectiv de muncă actual, depăşind prevederile legislaţiei din România, şi reprezentând trei salarii de încadrare pentru fiecare angajat în cauză, cărora li se adaugă un salariu lunar pentru fiecare an de vechime în companie.

"Nokia va oferi, de asemenea, o perioadă de graţie, din 1 ianuarie 2012 până la sfârşitul lunii martie 2012, reprezentând o perioadă suplimentară plătită, care să le permită angajaţilor care îşi pierd locul de muncă să se adapteze şi să se concentreze asupra reangajării", mai susţin reprezentanţii Nokia România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici