ANI a sesizat DNA pentru cercetarea lui Ioan Botiş

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu situaţia fostului ministru al Muncii, Ioan Botiş, cerând procurorilor să-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese. Inspectorii ANI susţin că sunt indicii temeinice că fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, ar fi săvârşit infracţiunea de conflict de interese, potrivit art.253 indice 1 Cod penal.

109 afișări
Imaginea articolului ANI a sesizat DNA pentru cercetarea lui Ioan Botiş

ANI a sesizat DNA pentru cercetarea lui Ioan Botiş (Imagine: Razvan Chirit/Mediafax Foto)

ANI s-a sesizat în acest caz în 19 aprilie şi l-a înştiinţat pe Botiş despre acest lucru, fostul ministru prezentându-se la agenţie pentru a depune documente.

De asemenea, ANI precizează că şi soţia acestuia, Ligia Adina Botiş, în calitate de expert de tip A în cadrul Proiectului "Şansa la demnitate", respectiv, în calitatea de asociat unic şi administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetată pentru corupţie.

Inspectorii de integritate susţin că au indicii temeinice cu privire la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese de către Ioan Botiş, "constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

Proiectul "Şansa la demnitate" desfăşurat de Asociaţia "Parteneriat Euroactiv" Bistriţa a fost aprobat şi semnat la o dată ulterioară numirii în funcţie a ministrului Botiş Ioan Nelu. În calitate de ministru al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale,Botiş are atribuţii în gestionarea fondurilor structurale. Atât la data depunerii proiectului, cât şi la data semnării contractului de finanţare, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, prin reprezentant Ioan Botiş, figura ca membru fondator al Asociaţiei "Parteneriat Euroactiv" Bistriţa.

Cererea de modificare a actului constitutiv, în sensul renunţării de către AJOFM Bistriţa-Năsăud la calitatea de membru fondator, a fost admisă de Judecătoria Bistriţa prin încheierea civilă nr. 2394/CC/2010, modificarea Registrului Naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial a fost efectuată la data de 25.10.2010, dată de la care produce efecte pentru terţi.

În ceea ce o priveşte pe Ligia Adina Botiş, ANI susţine că aceasta a deţinut atât calitatea de expert de tip A în cadrul proiectului de finanţare, fiind şi beneficiar al contractului de închiriere prin cedarea folosinţei spaţiului proprietate personală, de către SC Mobil Construct SRL în cadrul căreia este atât asociat cât şi administrator unic.

Inspectorii ANI mai aduc acuzaţii susţinând că sunt indicii privind săvârşirea de posibile fapte de corupţie şi de către Dorin Radu Stoina, reprezentant al Asociaţiei "Parteneriat Euroactiv" Bistriţa, şi de Carmen Diana Magda, manager al proiectului.

Inspectorii de integritate au stabilit că Dorin Radu Stoian a completat şi transmis electronic cererea de finanţare a Proiectului "Şansa la demnitate", în care prevăzuse activităţi de formare profesională, pe care ulterior le-a completat cu activităţi de informare, consultanţă şi instruire.

"Astfel, prin completarea obiectului de activitate al Asociaţei, ulterior depunerii cererii de finanţare, rezultă elemente care arată faptul că, la data depunerii cererii de finanţare, Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa nu avea înscrise menţiuni în obiectul de activitate privind realizarea obiectivelor pentru care a fost aprobat proiectul, aspect care putea avea un impact la evaluarea cererii de proiect, raportat la experienţa în domeniu cu privire la modificările aduse în actul constitutiv la data de 03.09.2010, opozabilă prin decizia Judecătoriei Bistriţa în dosarul nr. 8447/190/2010", arată ANI.

Carmen Diana Magda este acuzată că a gestionati în mod fraudulos prin folosirea unor documente inexacte, unele dintre activităţile proiectului, având ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităţilor Europene.

Potrivit ANI, şi firma SC Mobil Construct SRL poate fi verificată pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Ioan Botiş a anunţat, în 20 aprilie, că a demisonat din funcţia de ministru al Muncii şi că demisia sa este una de onoare, el cerându-şi scuze pentru situaţia creată şi spunând că i-a informat pe premierul Emil Boc şi pe preşedintele Traian Băsescu privind intenţia de a renunţa la funcţie.

Cu o zi înainte el anunţase că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţa Năsăud şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei. Potrivit lui Botiş, "este posibil" să fi fost o greşeală din punct de vedere moral participarea soţiei sale în proiect.

Pe lângă ANI, şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla Ioan Nelu Botiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici