ANI cere DNA să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese. SCHEMA atribuirii contractelor

ANI cere DNA să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat este în relaţii comerciale cu Mazăre în alte opt societăţi.

1615 afișări
Imaginea articolului ANI cere DNA să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese. SCHEMA atribuirii contractelor

Radu Mazăre (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

"Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la posibila săvârşire de către Radu Ştefan Mazăre, primar al Municipiului Constanţa, a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în calitate de reprezentant al Municipiului Constanţa, a semnat cinci contracte şi un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente), încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (SC Conpress Holding SRLşi SC Soti Cable Neptun SRL) care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care Radu Ştefan Mazăre se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale", arată ANI, într-un comunicat de presă transmis luni agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit unor surse, Radu Mazăre şi Sorin Gabriel Strutinsky sunt asociaţi în opt firme, respectiv: SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA şi SC Xenoti SRL.

ANI a mai stabilit că primarul Radu Mazăre a aprobat, în urma procedurii de selecţie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile pentru susţinerea spectacolelor care au fost organizate cu ocazia evenimentului "Sărbători de Iarnă - Orăşelul Copiilor 2013, încheiat între Primăria Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL".

Valoarea totală a contractelor acordate celor două societăţi comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fără TVA (aproximativ 4.580.000 de euro).

Direcţia Naţională Anticorupţie urmează să verifice dacă primarul Radu Mazăre a încălcat dispoziţiile articolului 301 din Codul penal, coroborate cu prevederile articolului 12 litera b) din Legea 78/2000.

Potrivit articolului 301 din Codul penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, (...) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Conform articolul 12 litera b) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, "sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii".

ANI a precizat că l-a informat pe Radu Mazăre despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate şi drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal sau prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Radu Mazăre este primar al municipiului Constanţa din 2000, fiind la al patrulea mandat succesiv.

Agenţia Naţională de Integritate a mai sesizat procurorii şi în noiembrie 2009 să facă verificări în cazul lui Radu Mazăre, tot pentru conflict de interese. Atunci, ANI arăta că s-a sesizat din oficiu, în urma publicării unor articole despre contracte de publicitate acordate de Primăria Constanţa unor parteneri de afaceri ai edilului.

ANI preciza atunci că, în 12 noiembrie 2009, Radu Mazăre a mers cu avocatul acestuia la sediul ANI şi a pus la dispoziţia inspectorului de integritate trei contracte de servicii de publicitate media, încheiate de Primăria Constanţa cu o firmă a lui Sorin Strutinsky. Dosarul a fost trimis atunci de ANI la Parchetul Curţii de Apel Constanţa.

"Contractele au fost încheiate de către Municipiul Constanţa, în calitate de «Achizitor», prin reprezentantul legal Radu Mazăre şi SC Telegraf Advertising SRL Constanţa, în calitate de «Prestator», reprezentată de către Sorin Strutinsky, două având ca obiect executarea de servicii de «publicitate prin radio» pe o perioadă de căte un un an, iar cel de-al treilea servicii de publicitate media prin presa scrisă, pe o perioadă de 4 ani, valoarea totală a acestor contracte fiind în cuantum de 4.065.367,60 lei", arăta ANI.

În urma verificărilor făcute de ANI a rezultat că Primăria Constanţa, prin reprezentatul legal Radu Mazăre, a încheiat un contract în valoare de 2.689.076 lei (fără TVA) pentru "intermedierea executării serviciilor de publicitate TV", pe o perioadă de 4 ani, cu SC Soti Cable Neptun SRL, reprezentată de Dan Dumitru Buleandra, pentru intermedierea serviciilor de publicitate TV, numai pe anul 2009 fiind alocată suma de 672.269 lei (fără TVA), "cu posibilitatea suplimentării în funcţie de alocaţiile bugetare disponibile".

ANI menţiona că Radu Mazăre a fost asociat în SC Telegraf Advertising SRL, alături de alţi asociaţi, printre care şi Sorin Strutinsky, până în 20 martie 2002, când a cesionat acţiunile pe care le deţinea. În cadrul SC Telegraf Advertising SRL, Sorin Strutinsky deţinea atunci şi funcţia de administrator. De asemenea, Strutinsky era şi unul dintre administratorii SC Soti Cable Neptun SRL, iar printre asociaţii acesteia era şi SC Conpress Holding SRL.

Potrivit informaţiilor transmise atunci de ANI, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky erau asociaţi în firmele Conpress Advertising SRL, Conpress Holding SRL, Ideea Contrast SRL, Sigma Trading SA şi Conpress Group SRL.

Primarul Radu Mazăre spunea atunci că toate contractele pentru care ANI a decis că trebuie cercetate de Parchetul Curţii de Apel Constanţa au fost verificate de Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care a decis că sunt legale.

ANRMAP arăta, la acea vreme, că a amendat Primăria Constanţa cu 45.000 lei pentru încălcarea legii achiziţiilor în cazul a cinci contracte de publicitate din perioada 2006-2009, iar raportul de control va fi transmis Curţii de Conturi şi DNA.

De asemenea, ANRMAP preciza că, la sesizarea Curţii de Conturi, a început la14 septembrie procedura de supraveghere pentru toate contractele de servicii de publicitate încheiate în perioada 2006-2009 de către Primăria Constanţa.

În august 2009, Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit pe Radu Mazăre şi în incompatibilitate, întrucât, în perioada 23 aprilie - 6 noiembrie 2003, a avut atât funcţia de primar al municipiului Constanţa, cât şi pe cea de administrator al SC Nisipuri SA. ANI menţiona că Mazăre fusese numit administrator al acestei firme în 4 noiembrie 1998.

Radu Mazăre a contestat raportul de evaluare al ANI privind incompatibilitatea sa şi a cerut Curţii de Apel Constanţa anularea documentului. Dosarul a ajuns ulterior la Curtea de Apel Galaţi, care în 22 iunie 2010 a dispus anularea raportului ANI. Decizia a fost contestată de ANI la instanţa supremă, care în 28 aprilie 2011 i-a dat dreptate lui Radu Mazăre şi a dispus definitiv anularea raportului de incompatibilitate.

Radu Mazăre mai este cercetat într-un dosar instrumentat de DNA, în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa. Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicușor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate. Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici