ANI: Conducerea instituţiei nu a fost înştiinţată despre verificările procurorilor DNA

Nici preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, nici secretarul general al acesteia, Horia Georgescu, nu au fost înştiinţaţi despre eventualele verificări pe care procurorii anticorupţie le fac în ceea ce-i priveşte, informează ANI, miercuri seară, într-un comunicat.

48 afișări
Imaginea articolului ANI: Conducerea instituţiei nu a fost înştiinţată despre verificările procurorilor DNA

ANI: Conducerea instituţiei nu a fost înştiinţată despre verificările procurorilor DNA

"Conform Codului de procedură penală, organele judiciare au obligaţia să-l încunoştinţeze, de îndată şi mai înainte de a-l audia, pe învinuit sau pe inculpat despre fapta pentru care este cercetat, încadrarea juridică a acesteia şi să-i asigure posibilitatea pregătirii şi exercitării apărării. Până în prezent, nici preşedintele Agenţiei, nici secretarul general nu au fost înştiinţaţi de către Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că au vreo calitate procesuală", se precizează în documentul ANI.

ANI face, în comunicatul transmis miercuri seară, o serie de precizări "referitoare la informaţiile difuzate în mass-media, în cursul zilei de miercuri, 13 mai 2009".

Astfel, documentul ANI vine să clarifice procedurile urmate de inspectorii de integritate în cazul unei investigaţii, citând, practic, din legea după care funcţionează.

În legătură cu acuzaţiile aduse celor doi şefi ai instituţiei, Macovei şi Georgescu, de instituţiile media în cursul zilei de miercuri, ANI informează că, la începutul anului 2009, doi foşti angajaţi ai ANI "au înaintat Consiliului Naţional de Integritate, organizaţiilor non-guvernamentale, mass-media, cât şi instituţiilor statului (Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Administraţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), plângeri cu privire la activitatea desfăşurată de către preşedintele şi secretarul general al ANI".

În document se arată că, în urma verificării celor sesizate, "unele dintre instituţiile competente au finalizat şi transmis, până în prezent, atât Agenţiei Naţionale de Integritate, cât şi Consiliului Naţional de Integritate rapoartele de control, care infirmau toate acuzaţiile.

Preşedintele CNI, Nicu Marcu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că verificarea de către Consiliu a celor doi se va finaliza în termen scurt, urmând ca cel mai probabil la prima şedinţă Comisia constituită în acest scop să prezinte un verdict.

Horia Georgescu, secretarul general al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), este cercetat de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 din Capitală pentru abuz în serviciu, dosarul acestuia fiind, în prezent, în faza actelor premergătoare, în lucru la Secţia 1 de Poliţie din Bucureşti.

"La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Capitală se află înregistrat dosarul penal 6357/P/2009 care are ca obiect plângerea lui Burciu Fănel Nicolae împotriva lui Georgescu Horia sub aspectul săvârşirii de către cel din urmă a infracţiunii de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, prevăzută de articolul 247 din Codul Penal", se arată într-o comunicare a instituţiei remisă, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Procurorii precizează că dosarul penal pe numele lui Georgescu se află în faza actelor premergătoare, fiind în lucru la Secţia 1 de Poliţie din Bucureşti.

Surse judiciare declarau, tot miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) face verificări referitoare la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, reclamată de doi foşti angajaţi care au susţinut existenţa anumitor nereguli în activitatea instituţiei. Plângerile îl vizau atât pe Georgescu, cât şi pe şeful ANI, Cătălin Macovei.

Biroul de Presă al DNA a comunicat însă că niciunul dintre cei doi nu are calitatea de învinuit sau inculpat în vreun dosar al procurorilor anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici