Ranitidina a fost interzisă la vânzare. Medicamentul conţine substanţe cu potenţial cancerigen

Agenţia Naţională a Medicamentului anunţă blocarea la vânzare în farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină, până când Comisia Europeană va lua o decizie în cazul acestei substanţe, după ce au fost depistate impurităţi nitrozaminice, care prezintă potenţial cancerigen, anunţă ANMDMR.

7139 afișări
Imaginea articolului Ranitidina a fost interzisă la vânzare. Medicamentul conţine substanţe cu potenţial cancerigen

ANMDMR: Ranitidina, interzisă la vânzare în farmacii. Conţine substanţe cu potenţial cancerigen

Conform unei informări a Agenţiei Medicamentului, impurităţile nitrozaminice aparţin categoriei de substanţe cu potenţial cancerigen la om.

„Ca urmare a suspendării de către Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeana (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice (NDMA), Agenţia Naţională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât şi a soluţiei injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate”, conform sursei citate.

În acest sens, Agenţia Medicamentului a dispus toţi deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă pentru aceste medicamente să transmită seriilor fabricate, în termen de valabilitate, aflate atât în depozitul propriu cât şi distribuite în reţeaua farmaceutică (depozite şi farmacii), precum şi a seriilor fabricate şi neeliberate spre vânzare.

De asemenea, ei trebuie să transmită ANMDMR lista distribuitorilor cărora le-au fost distribuite seriile medicamentelor pe bază de ranitidină şi dovada informării acestora cu privire la acţiunea de blocare la vânzare.

În plus, deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă sunt obligaţi să trasnmită informaţii şi cu privire la cantităţile deţinute în depozitul propriu, din substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, fabricată de producatorii carora li s-a suspendat CEP.

„ANMDMR informează, în acest context, profesioniştii din domeniul sănătăţii asupra disponibilităţii pe piaţă a unor tratamente alternative şi recomandă pacienţilor să-si consulte medicul în acest sens”, arată sursa citată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici