ANPDC pregăteşte modificări în statutul asistenţilor maternali

Asistenţii maternali ar putea deveni persoane fizice autorizate, serviciile lor urmând să poată fi contractate de către DGASPC-uri, dacă propunerea va fi aprobată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Mariela Neagu.

26 afișări
Imaginea articolului ANPDC pregăteşte modificări în statutul asistenţilor maternali

ANPDC pregăteşte modificări în statutul asistenţilor maternali

Potrivit secretarului de stat de la ANPDC, atât modul de formare al asistenţilor maternali, cât şi modul de contractare ar putea fi modificate, un grup de lucru din cadrul Autorităţii analizând propunerile primite de la direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) şi de la organizaţiile nonguvernamentale.

De altfel, propunerea de acreditare a asistenţilor maternali în persoane fizice autorizate a venit din partea Asociaţiei directorilor DGASPC şi este acum analizată de specilişti pentru a vedea în ce măsură poate fi aplicată.

Asistenţii maternali au solicitat de mai mult timp autorităţilor modificarea modului de contractare întrucât, în prezent, ei lucrează în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată, de doi ani, acest lucru împiedicându-i, spre exemplu, să facă un credit.

"Sunt foarte multe discuţii legate de modul de contractare a asistenţilor maternali. În cadrul Autorităţii există un grup de lucru care ia în considerare diverse modalităţi de contractare şi vom încerca să găsim o soluţie bună atât pentru asistentul maternal cât şi pentru direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului. Există acea propunere din partea Asociaţiei directorilor DGASPC prin care asistenţii maternali ar urma să fie acreditaţi ca şi persoane fizice autorizate, urmând să fie contractaţi şi plătiţi de direcţii pe perioada în care au în îngrijire un copil, dar aceasta este doar la stadiul de propunere. Urmează să vedem în ce măsură şi în ce manieră acest lucru se poate realiza", a explicat şeful ANPDC.

La sfârşitul lunii martie, în România erau 14.929 de asistenţi maternali profesionişi, care aveau în îngrijire 19.932 de copii din totalul de 73.793 aflat în sistemul de protecţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici