ANSVSA, consultări cu marile reţele de magazine pentru aplicarea Legii laptelui

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au avut consultări cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) privind aplicarea Legii laptelui.

477 afișări
Imaginea articolului ANSVSA, consultări cu marile reţele de magazine pentru aplicarea Legii laptelui

ANSVSA, consultări cu marile reţele de magazine pentru aplicarea Legii laptelui

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, discuţiile s-au axat pe modul de implementare a articolului 6 din Legea laptelui şi a produselor lactate, care reglementează şi delimitarea la comercializare a produselor lactate autentice de cele pe bază de lapte şi cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate.

Astfel, ANSVSA a propus membrilor Asociaţiei să adopte o conduită practică pentru aplicarea prevederilor acestui articol, în funcţie de modelul propriu de organizare, dar în conformitate cu spiritul şi scopul urmărit de lege.

„Măsura propusă de ANSVSA este una proactivă, nu este restrictivă şi poate fi aplicată gradual, în primă fază în magazinele din oraşele reprezentative şi apoi extinsă la nivel naţional. Acest proiect pilot urmează să fie folosit şi ca studiu de caz pentru emiterea legislaţiei secundare de aplicare a legii, în scopul emiterii unor norme metodologice cât mai clare şi mai facile de implementat”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, urmează ca, după elaborarea şi aprobarea normelor metodologice şi a ghidului de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui, ANSVSA să efectueze controale tematice pentru verificarea respectării prevederilor legii.

Întâlnirea a fost precedată de o alta, avută la Satu-Mare, cu reprezentanţii Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP, ca urmare a protestului organizat de aceştia pentru a reclama folosirea în produsele din lapte a unor înlocuitori şi alte practici nelegale utilizate de agenţii economici din domeniu.

„ANSVSA apreciează deschiderea arătată de către membrii AMRCR, care s-au angajat să participe la acest proiect pilot, prin devansarea acţiunilor de remodelare şi repoziţionare pe rafturi, cu delimitarea clară a fiecărei categorii de produse. Aceste acţiuni se înscriu în strategia ANSVSA de sprijinire a crescătorilor de animale pentru obţinerea şi comercializarea produselor lactate autentice, sigure pntru consum”, se mai spune în comunicat.

Articolul 6 din Legea laptelui şi a produselor lactate nr.307/2022 arată că „Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici