Anunţul ISIS: „Avem un nou calif”. Grupul terorist se extinde în Afganistan-Pakistan

Rămâne, totuşi, un mister cine i-a succedat Abu Hasan lui Abu Ibrahim, care a căzut victimă unui bombardament american în Siria, pe 3 februarie.

1646 afișări
Imaginea articolului Anunţul ISIS: „Avem un nou calif”. Grupul terorist se extinde în Afganistan-Pakistan

Anunţul ISIS: „Avem un nou calif”. Grupul terorist se extinde în Afganistan-Pakistan

Isis are un nou „calif”, al treilea: Abu Hasan al-Hashemi al-Qurashi i-a succedat lui Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi, ucis în Siria, pe 3 februarie. Anunţul purtătorului de cuvânt al grupului, Abu Omar al-Muhajir, numit nou, a venit printr-un mesaj audio publicat de reţeaua oficială. Se ştie puţin sau nimic despre noul lider al organizaţiei.

În cel mai recent atac, cel puţin 15 soldaţi ai guvernului sirian au fost ucişi într-o ambuscadă, în zona deşertică din jurul oraşului. Iar sute de miliţieni, printre care mai mulţi „lideri”, au reuşit să evadeze după bătălia de la închisoarea Ghweiran, din nord-estul Siriei, la sfârşitul lunii ianuarie.

Cu toate acestea, flancul care stârneşte cele mai mari preocupări pentru analişti este cel afgano-pakistanez. Fostul ambasador NATO în Afganistan, Stefano Pontecorvo, susţine că rândurile ISIS se tot umflă şi datorită foştilor membri ai forţelor de securitate afgane, în timp ce rapoartele serviciilor de informaţii estimează că luptătorii organizaţiei s-au dublat, ajungând să numere până la 4.000 de luptători de operativi.

ISKP, filiala Khorasan care se extinde atât în Afganistan, cât şi în Pakistan, responsabilă printre altele de atacul asupra forţelor americane şi a civililor de pe aeroportul din Kabul, şi-a mărit raza de acţiune, după cum a demonstrat atacul de săptămâna trecută, într-o moschee şiită din Peshawar, unde s-au înregistrat 56 de morţi.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici