Aproape 1,4 milioane de români îşi serbează ziua numelui în Duminica Floriilor

Aproape 1,4 milioane de români cu nume de flori sunt sărbătoriţi, duminică, de Florii, când se celebrează ziua în care Isus Hristos a intrat în Ierusalim.

59 afișări
Imaginea articolului Aproape 1,4 milioane de români îşi serbează ziua numelui în Duminica Floriilor

Aproape 1,4 milioane de români îşi serbează ziua numelui în Duminica Floriilor (Imagine: Mediafax Foto)

Dintre românii cu prenume de flori, 762.000 sunt femei şi 623.000 sunt bărbaţi. Dintre aceştia, 447.410 bărbaţi şi 299.427 femei poartă numele de Florin, Florina sau derivate ale acestora -Florentin, Florian, Florea, Florinel, Florica, Floriana, Florentina -, restul purtând nume de flori - Bujor, Crin, Crina, Narcis, Narcisa, Lăcrămioara, Camelia, Anemona, Iris, se arată într-un comunicat al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

Cele mai frecvente prenume sărbătorite în această zi sunt Florin (319.261), Viorel (149.027), Florian (55.112) pentru bărbaţi şi Viorica (152.442), Florentina (121.993), Florica (97.221) pentru femei.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc, duminică, cu o săptămână înainte de Paşte, Floriile. Tot duminică, în Biserica Ortodoxă Română va fi săvârşită şi slujba Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, pentru că în acest an sărbătoarea cade în Săptămâna Patimilor.

În duminica a şasea din Sfântul şi Marele Post, cunoscută în popor şi sub numele de Duminica Floriilor, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Intrarea triumfală a Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Floriile înseamnă primul praznic împărătesc, numit şi Duminica Stâlparilor (popular Florii sau Flurii). Prăznuirea se face numai duminica, la fel ca Paştele. Numele derivă din latinescul Floralia, sărbătoare a vegetaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici