Aproape 11 tone de petarde, confiscate de la un bulgar, la Giurgiu

Un cetăţean bulgar în vârstă de 37 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de poliţişti giurgiuveni, marţi, în timp ce transporta cu o autoutilitară aproape 11 tone de petarde.

177 afișări
Imaginea articolului Aproape 11 tone de petarde, confiscate de la un bulgar, la Giurgiu

Aproape 11 tone de petarde, confiscate de la un bulgar, la Giurgiu (Imagine: Tibi Bologh / Mediafax Foto)

"La data de 3 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Giurgiu şi poliţiştii de frontieră ai SPF Giurgiu au identificat un cetăţean străin, de 37 de ani, care transporta din Republica Bulgaria, fără drept, cu o autoutilitară, 10.820 de kg. de articole pirotehnice din categoria a II-a", se arată într-un comunicat emis de Poliţia Română.

Conform sursei citate, marfa trebuia să ajungă la sediul unei firme din Bucureşti.

Petardele au fost confiscate, iar bulgarul s-a ales cu dosar penal pentru deţinere, transport, folosire sau orice altă operaţiune cu materii explozive (articole pirotehnice) fără drept.

Conform legii, din motive de ordine, securitate şi siguranţă publică, dar şi pentru protecţia mediului, se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni (articole pirotehnice din clasa a II-a), precum şi a celor de scenă.

Articolele pirotehnice de divertisment care nu intră sub incidenţa acestora prevederi sunt cele ce prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, cum ar fi steluţele, lumânările scânteietoare, jerbele cu scântei, minifaclele şi inelele de foc.

Potrivit evidenţelor Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), la nivel naţional, până în prezent, 12 societăţi comerciale au efectuat importuri sau transferuri de articole pirotehnice, la cantitatea importată sau transferată adăugându-se cea rămasă în stoc din anii precedenţi.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

În 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II-a se vindeau "la liber" către publicul larg, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces, cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestora, potrivit IGPR.

Din 2006, după restricţionarea vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară s-au produs anual, în medie, 25 de răniri, fără să fie înregistrate decese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici