Aproape 2.900 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în primele trei luni ale anului

Aproape 2.900 de copii români au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în primele trei luni ale anului, peste 700 dintre ei fiind supuşi abuzurilor fizice, emoţionale şi chiar sexuale, rezultă din datele centralizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, transmise agenţiei MEDIAFAX.

172 afișări
Imaginea articolului Aproape 2.900 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în primele trei luni ale anului

Aproape 2.900 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în primele trei luni ale anului (Imagine: Oana Fofiu/Mediafax Foto)

Potrivit informaţiilor transmise agenţiei MEDIAFAX, 252 de copii au fost abuzaţi fizic, 128 dintre ei fiind din mediul rural.

Pentru 45 dintre aceştia directorul DGASPC a dispus plasamentul în regim de urgenţă, iar în alte patru cazuri instanţa a dispus plasamentul în regim de urgenţă, cu ordonanţa preşedinţială.

Cei mai mulţi dintre copii (233) au fost abuzaţi fizic în familie, patru în servicii rezidenţiale, cinci în unităţi de învăţământ şi zece în alte situaţii. Cei mai mulţi copii abuzaţi fizic provin din grupa de vârstă 10 - 13 ani.

În 14 dintre cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului.

Alţi 353 de minori au fost abuzaţi emoţional, cei mai mulţi dintre ei (231) fiind în urban.

Pentru 26 dintre copiii supuşi abuzurilor emoţionale, directorul DGASPC a dispus plasamentul în regim de urgenţă, iar în alte trei cazuri instanţa a dispus plasamentul în regim de urgenţă, cu ordonanţa preşedinţială. Doi dintre agresori sunt urmăriţi penal.

Abuzul emoţional a fost cel mai frecvent în familie (327 de cazuri).

Potrivit sursei citate, 122 de minori au fost abuzaţi sexual în primele trei luni ale anului, 85 dintre ei fiind din mediul rural. Pentru 17 dintre aceştia directorul DGASPC a dispus plasamentul în regim de urgenţă şi într-un caz s-a dispus plasamentul în regim de urgenţă, cu ordonanţa preşedinţială. În 43 dintre cazuri a început urmărirea penală a agresorilor, iar alte 70 de cazuri încă sunt în lucru.

În familie au fost înregistrate 58 de cazuri de abuz sexual, două în servicii rezidenţiela şi 61 în alte locaţii.

Alţi 2.078 au fost neglijaţi, 1.161 locuind în mediul rural. În 544 dintre situaţii directorul DGASPC a dispus plasamentul în regim de urgenţă iar pentru 92 de copii instanţa a dispus plasamentul în regim de urgenţă, cu ordonanţa preşedinţială. Cinci dintre persoanele acuzate de neglijare sunt urmărite penal.

Aproape toate cazurile de neglijare (2.035) au avut loc în familie.

Exploatarea prin muncă a fost înregistrată în 53 de cazuri, dintre care 14 în familie, iar în alte 11 s-a înregistrat exploatarea sexuală, şase în urban şi cinci în rural. Pentru patru din cei 11 minori, directorul DGASPC a dispus plasamentul în regim de urgenţă iar trei dintre agresori sunt urmăriţi penal, opt dintre cazuri fiind încă în lucru.

Mai mult de jumătate dintre cazurile de abuz sexual au avut loc în familie.

Alţi 25 de minori au fost exploataţi pentru comiterea de infracţiuni, cinci fiind în familie, doi în centre rezidenţiale, restul în alte situaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici