Aproape 300 de persoane cer despăgubiri în dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990

Aproape 300 de persoane, ce au calitatea de părţi vătămate în dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990, au depus, în timpul audierilor de la Parchet, cereri de constituire părţi civile şi solicită despăgubiri, se arată într-un răspuns al Parchetului General pentru MEDIAFAX.

459 afișări
Imaginea articolului Aproape 300 de persoane cer despăgubiri în dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990

Aproape 300 de persoane cer despăgubiri în dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990 (Imagine Dragos Cristescu / Mediafax Foto)

Într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX, reprezentanţii Parchetului General susţin că de la momentul în care au început audierile(n.r. octombrie 2015) în dosarul redeschis pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990 şi până în prezent în anchetă au dat declaraţii „aproximativ 350 de persoane, din care un număr de 315 în calitate de părţi vătămate”.

Dintre cele 315 persoane chemate şi audiate ca părţi vătămate pentru întâmplările din timpul Mineriadei, aproape 300 au anunţat procurorii că vor despăgubiri materiale. Acestea s-au constituit părţi civile şi au solicitat diverse sume.

“Întinderea totală a pretenţiilor urmează a fi stabilită după finalizarea audierilor şi administrarea tuturor probelor pe care se întemeiază aceste pretenţii. ”, se arată în răspunsul Parchetului General.

Acesta este dosarul pe care procurorii militari l-au redeschis în primăvara anului trecut, decizia fiind confirmată, pe 9 martie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea a venit după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român să identifice vinovaţii.

Oficial, în urma evenimentelor sângeroase din 13-15 iunie 1990 cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa iar alte peste o mie au fost rănite. În opinia procurorilor militari, care se ocupă de dosarul redeschis, răspunzători pentru ce s-a întâmplat la Mineriadă sunt Ion Iliescu, împreună cu Miron Cozma, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu-Voican Voiculescu, Victor Atanasie Stănculescu şi alţi foşti lideri de la aceea vreme. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi încercat reprimarea violentă a manifestaţiilor din 13-15 iunie 1990.

Reprezentanţii Parchetului General anunţă că audierile de martori continuă şi în prezent, fiind chemate la sediul instituţiei, în medie, zece persoane pe zi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici