Aproape 650 de victime ale traficului uman, identificate în 2009

Comisarul Cristian Duţă, şeful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul DCCO a Poliţiei Române, a afirmat, miercuri, la ceremonia de premiere a Europeanului Anului 2010, că anul trecut au fost identificate aproape 650 de victime ale traficului uman.

66 afișări
Imaginea articolului Aproape 650 de victime ale traficului uman, identificate în 2009

Aproape 650 de victime ale traficului uman, identificate în 2009 (Imagine:Arhiva Mediafax Foto)

Cristian Duţă a vorbit, miercuri, în cadrul ceremoniei dedicate româncei Iana Matei, preşedintele ONG-ului Reaching Out, specializat pe recuperarea şi reabilitarea victimelor traficanţilor de persoane.

ONG-ul a colaborat, de-a lungul anilor, cu Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, în sensul că multe din victimele recuperate de poliţişti au fost trimise pentru reabilitare şi integrare la centrul de la Piteşti înfiinţat de Iana Matei.

Duţă a apreciat că nu oricine poate să facă ceea ce face Iana Matei de 11 ani, că este nevoie de abnegaţie, dăruire şi dedicaţie. El a mai spus că structurile IGPR au un rol reactiv în cazurile de trafic de persoane, ele se ocupă de găsirea infractorilor şi pedepsirea lor, pe când ONG-urile specializate pe reabilitare au o sarcină mai îndelungată, ce începe abia după recuperarea victimelor.

Duţă a recunoscut că, în stadiu iniţial, a existat o neîncredere între ONG-uri şi poliţie.

"Credeam că ei (ONG-urile, n.r.) ascund date de noi, iar ei credeau că noi nu suntem interesaţi să ne facem treaba. Recunosc aceste greşeli, lucrurile stau altfel acum", a spus Duţă.

El a mai explicat că dosarele privind traficul de persoane se instrumentează greu şi pe o perioadă mai îndelungată de timp, pentru că sunt foarte multe persoane de audiat, iar infracţiunile au caracter transfrontalier.

În ceea ce priveşte amploare fenomenului de trafic în România, Duţă a precizat că se observă o scădere, în ultimii ani, a acestor infracţiuni. El a recunoscut şi că mulţi dintre martori nu depun mărturie pentru că le sunt ameninţate familiile şi vieţile.

Duţă a ţinut să diferenţieze fenomenul prostituţiei de cel al traficului de persoane. El a afirmat că limita dintre cele două este una subţire, reprezentată de lipsirea de libertate şi neplata serviciilor, moment în care devine vorba de trafic uman.

În anul 2009, aproximativ 640 de victime au fost identificate de autorităţile române, însă este greu de estimat numărul real al persoanelor ce cad în plasa traficanţilor, a mai precizat sursa citată.

Totodată, Duţă a arătat că principalele destinaţii ale victimelor traficului sunt Italia şi Spania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici