Aproape două treimi dintre absolvenţii de studii superioare se angajează în România

Aproximativ 60% dintre absolvenţii de studii superioare sunt angajaţi în firme din România, 30% în Uniunea Europeană şi 12% în societăţi din afara UE, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

482 afișări
Imaginea articolului Aproape două treimi dintre absolvenţii de studii superioare se angajează în România

Aproape două treimi dintre absolvenţii de studii superioare se angajează în România (Imagine: Shutterstock)

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului european DOCIS - Dezvoltarea unui sistem operaţional al Calificărilor din învăţământul superior din România şi vizează integrarea absolvenţilor recenţi de învăţământ superior pe piaţa muncii.

Potrivit studiului, dintre absolvenţii incluşi în eşantionul studiului, 67% sunt angajaţi şi 26% nu au un loc de muncă, această categorie incluzându-i atât pe şomeri, cât şi pe cei aflaţi în afara pieţei muncii din diferite motive.

Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare din ultimii cinci ani este de 1.087 lei, mai arată autorii studiului.

De asemenea, doar 60% dintre absolvenţii de studii superioare care apelează la serviciile unei firme de recrutare sunt angajaţi în România, restul de 40% găsindu-şi un loc de muncă în afara ţării.

Aproape două treimi dintre recrutori (64%) se aşteaptă ca peste cinci ani proporţia absolvenţilor de studii superioare pe care îi plasează în firme din Uniunea Europeană să fie mai mare, în timp ce doar 9% consideră că proporţia se va reduce.

Luând în calcul eliminarea restricţiilor privind accesul românilor pe piaţa muncii în interiorul Uniunii Europene, precum şi tendinţa persoanelor cu educaţie superioară de a-şi căuta un loc de muncă bine plătit şi în care munca să le fie apreciată, este posibil ca previziunile recrutorilor să nu fie foarte depărtate de realitatea viitorului apropiat, susţin autorii studiului.

Potrivit recrutorilor, angajatorii sunt mai degrabă interesaţi de competenţele pe care le au absolvenţii şi de experienţa anterioară de lucru, şi mai puţin de specializarea absolvită sau de prestigiul universităţii.

Departajarea candidaţilor pentru un anumit post se face în primul rând pornind de la experienţa de lucru anterioară, angajatorii fiind interesaţi de orice tip de experienţă de lucru, indiferent de specializarea sau calificarea necesare jobului anterior. Astfel, sunt preferaţi cei care au lucrat încă din timpul facultăţii chiar în joburi din profilul diferite sau în poziţii slab calificate, cum ar fi cea de muncitor sau de chelner ori vânzător.

Angajatorii nu sunt interesaţi de diploma de master

Pentru 76% dintre angajatori nu contează dacă un posibil angajat are doar diplomă de licenţă sau are şi diplomă de master, 17% dintre angajatori declară că dintre doi candidaţi similari l-ar angaja pe cel cu diplomă de master, în timp ce 7% spun că l-ar angaja pe cel cu diplomă de licenţă.

Recrutorii sunt cei mai critici cu privire la calitatea sistemului de învăţământ superior, 13% dintre aceştia considerând că acesta este slab şi doar 22% că este bun. Spre deosebire de recrutori, doar 5% dintre angajatori consideră că sistemul de învăţământ superior este slab, în timp ce 29% consideră că acesta este bun.

Evaluările studenţilor se situează între cele ale recrutorilor şi cele ale angajatorilor: un sfert dintre studenţi consideră că sistemul este bun şi doar puţin sub 10% consideră că acesta este slab. Cu un scor mediu de 6,2, angajatorii tind să fie de acord cu afirmaţia că în învăţământul românesc actual există prea multe programe de studii.

Studiul a fost făcut pe 5.576 de absolvenţi recenţi şi 4.000 de angajatori, selectaţi din liste ale firmelor din România, potrivit autorilor studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici