Aproximativ 100 de părinţi au protestat la Guvern

Aproximativ 100 de mămici cu bebeluşi în cărucioare, dar şi tătici şi bunici au protestat, timp de două ore, în faţa sediului Guvernului, nemulţumiţi de intenţia de scădere a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

55 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 100 de părinţi au protestat la Guvern

Aproximativ 100 de părinţi au protestat la Guvern (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Protestatarii au strigat "Ruşine", au cântat melodii pentru copii şi au afişat mai multe bannere cu mesaje precum "Nu le distrugeţi viitorului", "Copiii nu se cresc cu pâine goală", "Vrem drepturi, nu pomeni", "Muritorii de foame de azi, emigranţii de mâine", "Stop discriminării, am cotizat diferit", "România nu se mai naşte, România moare" sau "Măsura de egalizare e discriminatorie". O parte dintre mămicile protestatare au purtat în timpul protestului tricouri albe pe scria "SOS" şi banderole negre la mâini.

Proteste similare ale părinţilor nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a reduce indemnizaţia pentru creşterea copilului şi alte drepturi pentru aceştia au avut loc şi în Iaşi şi Braşov.

Organizatorii protestului susţin că reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului are impact nesemnificativ pentru bugetul de stat, respectiv sub 0,02% din PIB, însă efectul este covârşitor pentru dezvoltarea şi viitorul micuţilor.

Părinţii vor să protesteze şi pe 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copiilor, în faţa Parlamentului.

"Anunţăm guvernanţii, pe această cale, că nu acceptăm «cadoul» pe care vor să-l «dăruiască» copiilor de ziua lor, pe 1 iunie. Copiii îşi vor «serba» ziua anul acesta în faţa Palatului Parlamentului, ca «mulţumire» pentru grija pe care mai-marii ţării le-o poartă! Pe 1 iunie se vor aduna în număr impresionant, sub îndrumarea şi supravegherea celor care se îngrijesc de viitorul lor - mamele şi taţii aflaţi în concediul de creştere şi îngrijire", au precizat părinţii.

Petiţia online pentru menţinerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din venituri a strâns, până în prezent, aproximativ 50.000 de semnături.

În 17 mai, peste o sută de părinţi au pichetat sediul Ministerului Muncii, în semn de protest faţă de intenţia de reducere a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

O delegaţie a protestatarilor a depus atunci la Ministerul Muncii o scrisoare deschisă adresată ministrului Mihai Şeitan, premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu. În scrisoare părinţii arătau că sunt profund dezamăgiţi de măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice referitoare la reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, a alocaţiilor pentru bebeluşi, precum şi eliminarea trusoului pentru nou-născuţi.

Semnatarii scrisorii le-au transmis reprezentanţilor Ministerului Muncii că nu sunt dispuşi să accepte nicio variantă de compromis privind sumele de care copiii ar trebui să beneficieze din partea statului şi care sunt stabilite prin acte normative.

Şi Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor - TATA a anunţat că va organiza la Guvern, în 1 iunie, un miting al bebeluşilor, pentru a determina Executivul să renunţe la măsura reducerii indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Guvernul Boc intenţionează reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de la 1 iunie. Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Muncii a luat în calcul fie impunerea unei sume fixe pentru indemnizaţia de creştere a copilului, fie acordarea unui procent mai mic de 85 la sută, cât este în prezent. Varianta agreată ar fi însă revenirea la suma fixă de 600 de lei, aşa cum a fost până la începutul anului 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici