Aproximativ 500 de persoane participă la un miting de protest în faţa Prefecturii Sălaj

Aproximativ cinci sute de persoane participă vineri la un miting de protest organizat în faţa Prefecturii Sălaj de filiala judeţeană a Cartel Alfa, de CNSLR Frăţia şi de Sindicatul Pensionarilor.

25 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 500 de persoane participă la un miting de protest în faţa Prefecturii Sălaj

Aproximativ 500 de persoane participă la un miting de protest în faţa Prefecturii Sălaj (Imagine Cristi Vatavu/Arhiva Mediafax Foto)

Majoritatea participanţilor la mitingul de la Zalău sunt membri ai Cartel Alfa, angajaţi din administraţia publică şi instituţii deconcentrate, dar sunt şi o sută de sindicalişti din sistemul sanitar, circa cincizeci de pensionari din judeţ, dascăli, membri ai sindicatului Metarom şi de la fabrica Romsteel Cord Michelin.

Participanţii la protest au pancarte cu mesaje precum "Guvernanţi! Pensionarii ai căror copii şi nepoţi sunteţi vă cer să nu anulaţi un drept legal câştigat", "Guvernanţi şi parlamentari! Sunteţi fiii şi nepoţii pensionarilor, nu le amărâţi zilele rămase!".

Ei fluieră şi strigă "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Unitate".

Preşedintele Cartel Alfa Sălaj, Pompiliu Ceaca, a declarat că prin acest miting sălăjenii doresc să sublinieze nemulţumirile faţă de reducerile salariale din sistemul bugetar şi al pensiilor, cu începere din 1 iunie, dar şi faţă de situaţia economică a ţării.

"Suntem aproximativ 500 de oameni adunaţi astăzi (vineri - n.r.) aici, pentru că nu se poate tolera situaţia impusă de un Guvern incalificabil. Nu putem accepta reducerea salariilor cu 25 de procente şi a pensiilor cu 15 la sută. Sunt măsuri inacceptabile. Vom rămâne aici până la ora 13.30 pentru a atrage atenţia Guvernului că suntem profund nemulţumiţi de tot ce se întâmplă în ţara asta în ultima vreme", a spus el.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Pensionarilor Sălaj, Ilie Gorzan, a afirmat că Guvernul nu a făcut decât "să mintă cu neruşinare populaţia" şi a cerut pensionarilor participanţi să trimită scrisori parlamentarilor sălăjeni pentru a le "mulţumi că le-au tăiat pensiile".

Organizatorii mitingului au spus că trei dintre parlamentarii sălăjeni, cei de la PSD şi PNL, le susţin poziţia şi nu vor vota măsurile anunţate de Guvern, în timp ce ceilalţi trei parlamentari, de la UDMR şi PDL, au o poziţie contrară.

Mitingul din faţa Prefecturii Sălaj a început la ora 11.30 şi este programat să dureze până la ora 13.30.

Începând de marţi, au avut loc mitinguri de protest organizate de confederaţiile sindicale la Iaşi, Braşov, Galaţi, Craiova, Târgu Mureş, Botoşani, Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Constanţa, Arad, Satu Mare, Deva şi Piatra Neamţ.

Vineri, acţiuni de protest au loc la Vaslui şi Alexandria.

Guvernul îşi va asuma luni răspunderea în Parlament asupra legilor privind măsurile de austeritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici