Arad: Procesul de revizuire a sentinţei de retrocedare a terenurilor din Nadăş, amânat din nou

Judecătoria Făgăraş a amânat din nou, miercuri, procesul prin care Prefectura Arad solicită revizuirea sentinţei din 2006 care împroprietărea o singură familie cu aproape toate terenurile satului arădean Nadăş, magistraţii motivând că dosarul cu sentinţa este la DNA, care a început o anchetă.

295 afişări
Imaginea articolului Arad: Procesul de revizuire a sentinţei de retrocedare a terenurilor din Nadăş, amânat din nou

Arad: Procesul de revizuire a sentinţei de retrocedare a terenurilor din Nadăş, amânat din nou (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, magistraţii Judecătoriei Făgăraş au decis, la termenul de miercuri, să amâne pentru 28 mai judecarea cauzei, pentru că dosarul cu sentinţa prin care familia Colţeu a fost împroprietărită cu păduri şi terenuri în Nadăş se află la procurorii DNA, care au început cercetări în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cozma a precizat că Prefectura a solicitat suspendarea procesului pe perioada anchetei procurorilor anticorupţie, însă judecătorii au respins cererea, luând decizia să aştepte în original dosarul de la DNA.

Şi la termenul din 26 februarie judecătorii au amânat cauza pentru că nu primiseră dosarul cu recursul în cazul primei cereri de revizuire, respinsă anul trecut de Tribunalul Arad.

La sfârşitul lunii februarie, procurorii DNA Timişoara au făcut percheziţii la două cabinete notariale din Arad şi la ocolul silvic privat din satul Nadăş care aparţine familiei Colţeu, cea care a câştigat în instanţă retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului, fiind ridicate documente privind hotărârile instanţelor legate de retrocedări.

DNA preciza că procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Timişoara fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea, de către mai multe persoane, a unor infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu estimat la peste 20.971.503 de euro şi 296.942 de lei.

Procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamas Schiffbeck, declara că mai multe proprietăţi ale familiei Colţeu au fost puse sub sechestru şi că vor fi audiate cinci persoane fizice şi una juridică, cel mai probabil un notar.

De altfel, notarul arădean Adrian Vlai, la biroul căruia a fost autentificat certificatul de moştenitor prin care familia Colţeu a obţinut extravilanul satului Nadăş, a fost pus sub acuzare de DNA Timişoara pentru abuz în serviciu.

Totodată, familia Colţeu a contestat măsura punerii sub sechestru a bunurilor, luată de DNA, însă judecătorii Curţii de Apel Timişoara au respins acţiunea. În urma deciziei instanţei, familia Colţeu nu poate să mai exploateze masă lemnoasă din pădurea deţinută în Nadăş, activitate de care se ocupa în mod curent prin firma deţinută - SC Ocolul Silvic Privat Nadăş.

Stelian Lupu, avocatul care reprezintă un grup de săteni din Nadăş ce au cerut revizuirea sentinţei prin care a fost împroprietărită familia Colţeu, declara că percheziţiile procurorilor DNA au fost făcute în urma unei plângeri penale formulate de el, în numele localnicilor, în anul 2012, plângere care a fost depusă la Parchetul instanţei supreme, dosarul fiind transmis ulterior către DNA.

Potrivit lui Stelian Lupu, în această plângere localnicii spun că familia Colţeu nu avea dreptul să moştenească terenurile pentru că proprietarul iniţial de la care ar fi moştenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturile ligitioase familiei Colţeu, nu mai deţinea acele pământuri din anul 1939.

"În acel an a existat o licitaţie publică judecătorească, iar toate suprafeţele au fost cumpărate de către Societatea Forestieră Nadăş. Există documente în acest sens, iar licitaţia este menţionată inclusiv în cărţile funciare ale terenurilor. Ne întrebăm cum a fost posibil ca judecătorii să nu ţină cont de aceste documente, aşa cum nici Prefectura, şi nici Direcţia Silvică Arad nu au luat în seamă existenţa lor, deşi teoretic apărau interesele statului", declara avocatul Lupu.

El preciza că la Societatea Forestieră era acţionar, cu 81%, un cetăţean român.

În plângere, sătenii reclamau şi o posibilă falsificare a numerelor topografice ale terenurilor şi modul de intabulare a acestor suprafeţe.

De asemenea, sătenii reclamau modul în care s-au făcut executări silite "care se refereau la terenuri libere, dar în realitate acestea erau ocupate şi de case ale oamenilor".

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea.

Iniţial, atât Comisia locală Tauţ, cât şi Comisia judeţeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de soţii Colţeu.

Împotriva sentinţei Judecătoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeţeană şi Direcţia Silvică Arad, iar acţiunea a fost admisă de Tribunalul Arad, care motiva că reclamanţii Viorica şi Mihai Colţeu, prin Ecaterina Mairovitz (de la care au beneficiat de certificatul de moştenitori), nu au calitatea de persoane îndreptăţite să solicite reconstituirea dreptului de proprietate, întrucât nu au vocaţie succesorală.

Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestaţie în anulare formulată de soţii Colţeu, devenind valabilă şi irevocabilă sentinţa nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu.

Astfel, în 2009, soţii Colţeu au reuşit să intabuleze suprafaţa dobândită în Cartea Funciară, adică tot extravilanul satului Nadăş, cu 1.200 de locuitori.

În 2012, fiica împroprietăriţilor, Simona Ilieş, declara că părinţii săi au obţinut dreptul de proprietate prin moştenire de la o vecină, o bătrână evreică, Ecaterina Mairovitz, care a murit la vârsta de 93 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici