Arafat: Avionul cumpărat prin contribuţia populaţiei va avea primele misiuni într-o lună şi jumătate

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că avionul achiziţionat de Fundaţia pentru SMURD prin programul de direcţionare de către populaţie a doi la sută din impozit va avea primele misiuni într-o lună şi jumătate.

871 afișări
Imaginea articolului Arafat: Avionul cumpărat prin contribuţia populaţiei va avea primele misiuni într-o lună şi jumătate

Raed Arafat (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Arafat a afirmat, după ce a participat la bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Horea" al judeţului Mureş, că avionul achiziţionat de Fundaţia pentru SMURD prin programul de direcţionare de către populaţie a doi la sută din impozit a sosit, iar şase piloţi care vor lucra pe el au fost transferaţi de la Ministerul Apărării Naţionale.

"Avionul SMURD este acum sosit, luat integral din doi la sută şi câteva donaţii care ne-au ajutat cu plata asigurărilor şi altele. Trebuia rezolvată problema piloţilor, s-a realizat şi acest lucru, deci ne-a aprobat Guvernul recent transferul a şase posturi de piloţi de la MApN la MAI, deci a fost aprobat acest lucru de către primul-ministru. Am înţeles că domnul ministru al Apărării, domnul Duşa, a făcut deja, ieri (joi - n.r.), transferul piloţilor, ceea ce înseamnă că putem să facem instruirea piloţilor începând cu data de 20 ianuarie. Durează cam 20-25 de zile programul de pregătire a piloţilor, se face o pregătire specială de trecere de la avionul pe care-l ştiau ei la noul tip de avion pe care-l avem", a spus Arafat.

El a adăugat că ulterior avionul va intra în lucru.

"Deci, cert, în următoarea lună şi jumătate vom vedea primele misiuni ale avionului care va rezolva o mare problemă pentru noi - şi aici totul s-a putut rezolva datorită populaţiei, în primul rând, şi faptului că ne-a sprijinit cu aceşti doi la sută şi bineînţeles datorită sprijinului care a intervenit din partea MAI, MapN şi a Guvernului cu rezolvarea problemei piloţilor şi a modului cum va opera acest avion ulterior", a spus Arafat.

El a precizat că, în acest an, fondurile care vor fi strânse de Fundaţia pentru SMURD prin contribuţia populaţiei care va direcţiona doi la sută din impozit către aceasta vor fi îndreptate spre dotarea cu echipamente de intervenţie la calamităţi, echipamente speciale de intervenţie, spre formarea formarea de personal şi spre anumite costuri legate de operarea avionului.

"Anul trecut a fost avionul, anul acesta am avut o discuţie cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi cu colegii şi încă urmează să mai avem discuţii. O parte importantă a fondurilor, nu neapărat toate, va fi alocată pentru dotare pe echipamente de intervenţie la calamităţi, deci am vorbit de şenilate, cum s-au luat anul trecut. Anul acesta vrem să punem nişte fonduri să mai luăm câteva şenilate, cum sunt cele care au intervenit la Botoşani, la Neamţ. Doi - pentru echipamente speciale de intervenţie pe beton, pe clădiri dărâmate, să zicem, cum s-a luat anul trecut din donaţia Petrom, vrem să mai completăm din acest tip de echipamente la inspectorat. Deci asta pe partea de dezastre. După care avem, pe partea de echipamente de protecţie, vrem să sprijinim mai departe operarea avionului, deci să nu fie efortul integral preluat de Inspectoratul de Aviaţie, deci partea de asigurări, anumite costuri s-ar putea să le sprijinim noi, în colaborare cu dânşii. Şi bineînţeles, alte proiecte de formare de personal. (...) partea de centre de pregătire şi, mai departe, dotarea lor cu echipamente, pentru că de acolo ies oamenii care lucrează pe maşinile SMURD şi trebuie să păstrăm un nivel calitativ înalt al lor", a arătat Arafat.

Raed Arafat a participat, vineri, la Târgu Mureş, la bilanţul ISU Mureş.

În iunie 2012, Raed Arafat declara că a fost plătit avansul pentru un avion sanitar folosit, de fabricaţie americană, care va fi utilizat de SMURD.

El spunea atunci că este un avion sanitar cu două tărgi, Piper Cheyenne III A, care a fost utilizat ca ambulanţă aeriană, deci nu trebuie făcute multe modificări pe el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici