Arafat: În Siria trimitem ajutor umanitar, nu echipe de căutare-salvare

  • România va trimite în Siria doar ajutor umanitar, acesta urmând să fie stabilit într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).
  • Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat, miercuri, că România nu poate trimite misiuni de salvare în 2-3 ţări deodată, iar acum acestea sunt în Turcia.
725 afișări
Imaginea articolului Arafat: În Siria trimitem ajutor umanitar, nu echipe de căutare-salvare

„La nivelul Protecţiei Civile Europene s-a postat solicitarea de sprijin a Siriei şi sunt mai multe ţări care se uită cu ce pot să vină în sprijinul cetăţenilor din Siria. Ne concentrăm mai degrabă pe partea de sprijin umanitar şi urmează să anunţăm în următoarele 2 – 3 zile ca care va fi misiunea noastră şi ce va fi oferit”, a spus Raed Arafat.

Arafat a explicat că este o listă deja transmisă de Siria, inclusiv la Protecţia Civilă Europeană.

„Vom vedea ce putem acoperi din lista respectivă şi asta va fi decis în cadrul CNSU şi după ce se votează acolo va fi făcută cunoscută. Trebuie să analizăm care va fi modalitatea optimă de transport. Clar că numai pe calea aerului poate să fie, dar vom vedea cum, având în vedere situaţia din zonă. Nu vor fi piedici, sper şi vom putea să facem şi misiunea asta”, a mai spus şeful DSU.

Întrebat de ce România nu trimite echipe de căutare-salvare în Siria, aşa cum a făcut-o în Turcia, Arafat a spus România nu este singura ţară care a ales să facă asta. În plus, spune Arafat, nu pot fi displocate echipe în 2-3 ţări în acelaşi timp.

„Sunt ţări care au trimis echipe de căutare – salvare, dar mai multe ţări au ales sprijinul umanitar şi din ce ştiu, din partea europeană, în mare parte s-a ales partea de sprijin umanitar dar nu numai din partea europeană. Plus, pentru noi ca să vorbim obiectiv, trimiţând deja echipele noastre într-o zonă e foarte greu să mai acţionăm pe partea de teren în altă zonă. Cum a fost şi cu incendiile de pădure. Dacă eram în Grecia nu puteam fi în acelaşi timp şi în altă ţară. Ţările împart între ele şi sprijinul pe teren. Nu ai cum să deserveşti mai multe zone internaţionale cu echipele pe care le avem, care sunt totuşi destul de puţine. Nu avem cum să fim în 2 – 3 ţări deodată. Şi logistic este foarte greu acest lucru. La acest moment suntem în Turcia iar pe partea de Siria acordăm asistenţa umanitară necesară pe baza listelor cerute. Sunt convins că sunt ţări care vor fi acolo şi care vor acorda partea terestră, cel mai probabil de căutare – salvare care nu pot să trimită în Turcia, de exemplu”, a mai sus Arafat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici