Argeş: Patru turişti surprinşi de avalanşă. Au reuşit să iasă singuri din zăpadă

Patru turişti din Bucureşti au fost surprinşi, duminică după-amiază, de o avalanşă în Masivul Iezer-Păpuşa, sub Vârful Bătrâna, iar salvamontiştii din Câmpulung Muscel au plecat în căutarea lor.

193 afișări
Imaginea articolului Argeş: Patru turişti surprinşi de avalanşă. Au reuşit să iasă singuri din zăpadă

Argeş: Patru turişti surprinşi de avalanşă (Imagine: Ionel Iancu/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit directorului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, după producerea avalanşei, unul dintre turişti a reuşit să iasă de sub zăpadă şi a sunat la serviciul unic de urgenţă 112 pentru a anunţa incidentul.

Potrivit directorului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, persoana care a anunţat incidentul la 112 "este incoerentă", numărul turiştilor prinşi sub zăpadă urmând să fie stabilit la faţa locului.

"Vom vedea la faţa locului care este realitatea, persoana care a telefonat este incoerentă, iar la faţa locului vom stabili câţi sunt, dacă sunt patru cu el, sau cinci", a precizat Sănduloiu.

Iniţial, directorul Salvamont Argeş a declarat că un turist a sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi a anunţat că trei colegi de-ai săi sunt prinşi sub zăpadă, în urma unei avalanşe.

"Am fost anunţaţi de către unul dintre cei suprinşi de avalanşă. Am înţeles că acesta nu a fost cuprins de zăpadă şi a putut să scape. El ne-a anunţat că sunt alţi trei colegi de-ai lui în zăpadă. Nu ştim în acest moment starea victimelor, iar salvamontiştii din Câmpulung Muscel au plecat în căutarea şi recuperarea acestora", spunea Sănduloiu.

Din primele informaţii ale salvamontiştilor rezultă că vineri noapte turişii au dormit la Cabana Voina, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică s-au cazat la refugiul Iezer, după ce au primit cheile de la oamenii muntelui care i-au avertizat despre pericolul producerii de avalanşe.

Salvamontiştii spun că turiştii au parcurs Masivul Iezer-Păpuşa, iar duminică au ajuns în zona denumită Potcoava Iezerului, iar din relatările persoanei care a sunat la 112 a reieşit că avalanşa s-ar fi produs în zona "Plaiul lui Pătru", din Masivul Iezer-Păpuşa, sub Vârful Bătrâna.

22:00 - Cei patru turişti au ajuns la Cabana Voina, în stare bună şi au declarat salvamontiştilor că zăpada, care nu a fost mare şi nu i-a acoperit, i-a târât într-o prăpastie, ei reuşind să iasă de acolo şi să se întoarcă

Potrivit şefului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, turiştii nu sunt răniţi grav, aceştia urmând să fie duşi la Spitalul Municipal din Câmpulung Muscel.

"Din relatările lor reiese că a fost o avalanşă de dimensiuni mai mici, care i-a lovit şi i-a târât în prăpastie, iar norocul lor a fost că zăpada nu i-a acoperit, astfel că au ieşit singuri de acolo. Turişii sunt bine echipaţi şi au ştiut traseul şi întreaga zonă a Vârfului Bătrâna din Masivul Iezer-Păpuşa şi au reuşit să iasă de acolo, revenind la cabană. Urmează să fie duşi la spital şi să stabilim cu exactitate cum s-a produs incidentul", a spus Sănduloiu.

Sănduloiu a precizat că cei patru au degerături, unul dintre ei acuzând lovituri uşoare la un picior.

La ora transmiterii acestei ştiri, turiştii au fost preluaţi de ambulanţe şi vor fi duşi la spital.

20:20 - Turistul care a sunat la 112 pentru a anunţa că patru colegi de-ai lui au fost prinşi de o avalanşă în Masivul Iezer-Păpuşa a ajuns la Cabana Voina, după ce a coborât de la altitudinea de 2.000 de metri pe poteca marcată, el fiind aşteptat de echipele de salvare.

La un moment dat, în timp ce cobora, turistul a pierdut legătura cu salvamontiştii, după ce telefonul i s-a descărcat, reuşind însă să ajungă cu bine la cabană, unde se aflau salvamontiştii.

Turistul, un bărbat de 32 de ani, din Bucureşti, a spus că patru colegi de-ai săi, trei băieţi şi o fată, au rămas prinşi sub zăpadă şi că se află în stare de şoc.

"La un moment dat, la doi metri în faţa mea, am văzut o falie de zăpadă care i-a acoperit, sunt în stare de şoc, pe fată nu o cunosc prea bine, este prietenă cu unul dintre cei surprinşi de zăpadă. Nu pot să vă spun mai multe, înţelegeţi-mă", le-a spus bărbatul salvamontiştilor.

Salvamontiştii argeşeni au apelat la serviciile unui elicopter SMURD pentru operaţiunile de căutare a celor patru turişti prinşi sub zăpadă, însă din cauza vremii zborul nu a putut fi posibil.

"Intervenţia cu elicopterul nu a fost posibilă deoarece la altitudini de peste 2.000 de metri, vântul depăşeşte 80 de km/h şi s-a întunecat, iar elicopterul nu este autorizat să zboare noaptea", a declarat şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

La ora transmiterii acestei ştiri, 15 persoane participă la operaţiunile de căutare ale celor patru turişti, în timp ce la Cabana Voina, unde a ajuns bărbatul, sunt poliţişti şi jandarmi.

Salvamontiştii estimează că acţiunea de căutare ar putea dura toată noaptea.

Din primele informaţii rezultă că turiştii, care nu aveau schiuri, nu se aflau pe o pârtie de schi amenajată, ci încercau să coboare pe versantul munţilor de la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri. La astfel de altitudini, zăpada se poate desprinde în orice moment, în condiţiile în care în ultimele zile temperatura a crescut, favorizând riscul de producere a avalanşelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici