Arhivele statului: documentele privindu-l pe Patriarhul Teoctist, cercetate de Cotroceni

Arhivele statului informează că fondul "CC al PCR - Secţia Cadre" a fost cercetat în mod public de către Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, în 2006, unele dosare, inclusiv cel al fostului Patriarh Teoctist, fiind citate în raportul politologului Tismăneanu.

1 afișare
Imaginea articolului Arhivele statului: documentele privindu-l pe Patriarhul Teoctist, cercetate de Cotroceni

Arhivele statului susţin că documentele privindu-l pe Patriarhul Teoctist, cercetate de Cotroceni

"Cotidianul" a publicat, în ediţia de miercuri, dosarul de cadre al defunctului Patriarh Teoctist, care, pe lângă date biografice, conţine şi informaţia conform căreia acesta ar fi desfăşurat activitate legionară şi ar fi practicat homosexualismul, în timp ce era elev la seminarul teologic.

"Faţă de reacţiile şi disputele publice care au urmat, Arhivele Naţionale precizează că nu sunt implicate în acest gest mediatic. Accesul la sălile de studiu (inclusiv cea a Aparatului Central) este liber pentru toate persoanele interesate, cu respectarea reglementărilor în vigoare. Accesul este posibil în baza unei cereri şi a unui permis aprobat de conducere", se arată într-un comunicat remis, vinerui, agenţiei MEDIAFAX, de către Arhivele Naţionale Române (ANR).

Arhivele Naţionale subliniază că nu doresc să fie implicate ca instituţie în disputele de pe scena politică sau din societatea românească. Accesul la informaţie, inclusiv la Arhive, este un drept al cetăţeanului, mai arată sursa citată.

Arhivele Naţionale doar gestionează Fondul Arhivistic Naţional, iar, potrivit legii, datoria sa este să facă posibil accesul tuturor persoanelor interesate la documente, indiferent de obiectivele acestora. "Prin urmare, Arhivele Naţionale nu pot fi responsabile de conţinutul editorial al unor materiale istoriografice sau jurnalistice, care sunt realizate pe baza acestora", se arată în comunicat.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici