Artyom şi Yegor: poeţii condamnaţi pentru că au citit poezii împotriva războiului

Şapte ani de închisoare pentru Kamardin, cinci şi jumătate pentru Shtovba: participaseră la un eveniment de protest literar sub statuia Maiakovski din Moscova.

488 afișări
Imaginea articolului Artyom şi Yegor: poeţii condamnaţi pentru că au citit poezii împotriva războiului

Pentru o poezie anti-război („Omoară-mă, miliţian”), recitată „cu voce plină”, Artyom Kamardin a fost arestat, bătut în propria casă cu gantere de gimnastică, în timp ce în camera alăturată alţi ofiţeri îl terorizau pe partenera, soţia Alexandra Popova, ameninţând-o şi acoperindu-i faţa cu autocolante.

Pentru câteva versuri şoptite în septembrie anul trecut într-o piaţă din Moscova, sub statuia lui Vladimir Maiakovski, poetul Revoluţiei care s-a sinucis în 1930, autorităţile l-au forţat mai întâi să-şi ceară scuze într-un videoclip de propagandă, apoi l-au judecat şi, în cele din urmă, l-au condamnat rapid, ieri, la şapte ani de închisoare.

O soartă crudă i-a fost rezervată şi „colegului” său literar, Yegor Ştovba, în vârstă de 23 de ani, condamnat să petreacă următorii 5 ani după gratii pentru că a ascultat versurile respective.

„Glorie Rusiei Kievene”

După invadarea Ucrainei (februarie 2022), orice critică la adresa războiului şi a celor care îl poartă este ilegală în Rusia. Acţiunea poetică de sub statuia lui Maiakovski a avut loc la începutul toamnei, când guvernul mobilizase încă 300.000 de ruşi.

Cu acea ocazie, pe lângă citirea uneia dintre compoziţiile sale, Kamardin a îndrăznit să strige în public „slavă Rusiei Kievene”. O atitudine de neiertat în ochii Kremlinului.

Izolaţi în cuşca lor de sticlă şi metal într-o sală de judecată, Kamardin şi Shtovba au ascultat sentinţele. Cu puţin timp înainte, ei avuseseră ocazia să spună ultimele cuvinte în apărarea lor.

Poetul mai în vârstă a cerut clemenţă, recunoscând că nu se aştepta: „Nu sunt un erou şi să merg la închisoare pentru gândurile mele nu a fost niciodată în planul meu”.

Puşcăriile sunt pline 

Amicul mai tânăr s-a declarat nevinovat: „Ce am făcut eu, de era ilegal?”. Shtovba s-a adresat public mamei sale: „Mamă, ştii că n-am făcut nimic rău. Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, îmi pare rău că te las pe tine şi pe tata”.

Aproximativ 20 de persoane s-au adunat în faţa tribunalului, în ziua judecăţii. În sala de judecată, pe măsură ce s-a citit verdictul, soţia lui Kamardin, Alexandra, a strigat „Ruşine”, înainte de a fi luată de poliţie.

Un al treilea poet îi aşteaptă în închisoare, Nikolai Daineko, care a fost cu ei în acea zi. La începutul anului, a primit o pedeapsă de patru ani, pentru că a pledat vinovat şi pentru că a „colaborat” la anchetă.

Nu sunt singurii pedepsiţi. Din februarie 2022 până la începutul lui decembrie 2023, potrivit asociaţiilor pentru drepturile omului, cel puţin 19.847 de persoane au fost arestate în Rusia pentru că au îndrăznit să critice războiul lui Putin. Cel putin 794 au fost judecate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici