Asistenţa judiciară, incluziunea socială, repatrierea voluntară - măsuri pentru românii din Italia

Acordarea asistenţei judiciare şi consulare, incluziunea socială, repatrierea voluntară şi comunicarea publică între instituţii sunt măsurile propuse de reprezentanţii ministerelor Internelor, Justiţiei şi Externelor pentru rezolvarea problemei românilor din Italia.

3 afișări
Imaginea articolului Asistenţa judiciară, incluziunea socială, repatrierea voluntară - măsuri pentru românii din Italia

Asistenţa judiciară, incluziunea socială, repatrierea voluntară - măsuri pentru românii din Italia

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a convocat, duminică dimineaţă, la sediul instituţiei, o întâlnire la care au participat ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, precum şi ai Ministerului Afacerilor Externe, pentru a analiza măsurile de rezolvare a problemei românilor care riscă să fie expulzaţi din Italia şi stabilirea unui plan de acţiuni care să prevină atitudinile şi manifestările îndreptate împotriva românilor din această ţară.

Concret, întâlnirea a avut ca scop identificarea unui pachet de măsuri care să fie integrat la nivelul Guvernului României ca reacţie de răspuns pentru protejarea drepturilor cetăţenilor români din Italia, precum şi pentru asigurarea unui context just, temeinic şi motivat în ceea ce priveşte măsura expulzării.

Grupul de lucru a stabilit un pachet de măsuri referitor la trei paliere de problematici, respectiv cooperare poliţienească, judiciară şi consulară intensificată, elaborarea unei matrice de măsuri sociale şi comunicare publică extinsă.

În cazul cooperării poliţieneşti, judiciare şi consulare, setul de măsuri se va referi, alături de măsurile poliţieneşti deja luate, la acordarea de asistenţă judiciară şi consulară în cazul cetăţenilor români ce fac obiectul unor decizii de expulzare.

"Acest sprijin are menirea de a stabili temeinicia deciziilor luate faţă de cetăţenii români", se arată în comunicat.

Matricea de măsuri sociale include măsuri de integrare, incluziune socială pentru romii din Italia şi România, dar şi aspecte ce ţin de repatrierea voluntară.

"În ceea ce presupune integrarea socială a romilor din Italia, rolul principal îl au autorităţile italiene, iar în ceea ce priveşte repatrierea voluntară, vor fi convenite măsuri de ordin social, menite să stimuleze întoarcerea în România a cetăţenilor care nu s-au putut integra în comunitatea italiană”, se explică în comunicat.

Al treilea palier se referă la comunicarea publică extinsă care presupune, pe lângă comunicarea publică instituţională, "şi un efort dezvoltat la nivelul ONG-urilor şi al comunităţii de afaceri".

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a convocat duminică, la Palatul Victoria, pe miniştrii de Interne, Externe şi Justiţie, pentru o reuniune de lucru în care să fie stabilit un plan de acţiuni pentru românii din Italia.

"Primul Ministru Călin Popescu-Tăriceanu a convocat o nouă reuniune de lucru, la ora 14, la Palatul Victoria, pentru analiza evoluţiilor şi a acţiunilor de întreprins în continuare", se arată într-un comunicat transmis duminică de Guvern.

Aceste măsuri vor fi discutate cât mai rapid cu autorităţile italiene.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu face, duminică, la Palatul Cotroceni, o evaluare a situaţiei românilor din Italia pe baza ultimelor informaţii apărute în cursul dimineţii, potrivit unor surse prezidenţiale. Sursele au menţionat pentru MEDIAFAX că preşedintele se află la Cotroceni, unde face o evaluare a situaţiei românilor din Italia pe baza ultimelor informaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici