Asociaţiile de părinţi rămân neutre în cazul salariilor

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar răspunde premierului Tăriceanu că vrea să rămână neutră în "lupta politică" ce priveşte majorarea salariilor cadrelor didactice, adresându-i în schimb mai multe întrebări la care nu aşteaptă "nici de această dată un răspuns".

24 afișări
Imaginea articolului Asociaţiile de părinţi rămân neutre în cazul salariilor

Asociaţiile de părinţi rămân neutre în cazul salariilor (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP) a anunţat, miercuri, că doreşte să îşi menţină poziţia de neutralitate "în orice luptă politică", în conformitate cu statutul său, ca răspuns la solicitarea premierului Călin Popescu Tăriceanu ca membrii comitetelor de părinţi din şcoli să se pronunţe asupra oportunităţii anulării investiţiilor în schimbul majorării salariilor.

"În această luptă politică dorim să vă reamintim că la mijloc stau copiii noştri, ei sunt carnea de tun aruncată în calea intereselor dumneavoastră, a politicienilor", se arată într-un comunicat de miercuri al FNAP-IP.

Potrivit federaţiie, pentru a putea întreba reprezentanţii părinţilor dacă apreciază oportune măsurile de anulare a investiţiilor în educaţie, trebuie ca Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) şi Guvernului să asigure o transparenţă totală în ce priveşte bugetul alocat pentru Educaţie, modul în care s-a cheltuit, cât s-a consumat şi câţi bani sunt în continuare alocaţi şi neutilizaţi.

De asemenea, FNAP-IP îi adresează premierului Tăriceanu mai multe întrebări. Reprezentanţii federaţiei îl întreabă pe premier când au fost consultaţi părinţii despre modul de gestionare a bugetului MECT astfel încât sa fie implicaţi acum.

Ei doresc să afle de la premier "dacă există bani pentru investiţii", de ce unele, deşi începute, stagneaza de luni de zile în diferite faze, punând în pericol viaţa copiilor, pentru că MECT a blocat sumele alocate şi de ce, după atâtea promisiuni, nu s-a implementat proiectul descentralizării conform căruia salariile cadrelor didactice se stabilesc în funcţie de performante şi sunt la latitudinea managementului şcolii, apreciind că astfel putea fi evitată aceasta situaţie de criză.

"Dacă Educaţia este prioritară şi toate partidele parlamentare au semnat un Pact Naţional, inclusiv PNL, cum se crede că se poate face educaţie de calitate, cum se poate face reformă cu oameni cu un nivel de trai scăzut, umiliţi de clasa politică din România, ca de altfel şi noi, întreg electoratul, de oameni din ce în ce mai puţin interesaţi să vină la catedră, în faţa copiilor noştri? Putem să le pretindem ceva?", mai întreabă reprezentaţii FNAP-IP.

Totodată, reprezentanţii părinţilor îl întreabă pe premier de câte ori a mai apelat MECT şi Guvernul la punctul de vedere al comitetelor şi asociaţiilor de părinţi, precizând că deşi a fost semnat un acord de parteneriat "Edupart" cu FNAP-IP, nu a ezitat să îl încalce.

Ei îi mai solicită premierului să răspundă dacă s-a asigurat de către MECT, şi implicit de către Guvern, un cadru instituţional în care să aibă consultaţii şi să ofere un statut de partener implicat în procesul educaţional părinţilor din România şi de câte ori au răspuns Ministerul Educaţiei şi Executivul la toate semnalele FNAP-IP.

FNAP-IP mai întreabă de câte ori au fost invitaţi reprezentanţii părinţilor, cu rol de parteneri, co-semnatari ai unui acord, de către Ministrul Educaţiei, adăugând că a cerut un raport de activitate al MECT, la sfârşit de mandat, însă nu a primit niciun semnal.

"Domnule prim-ministru, nu aşteptăm nici de această dată, aşa cum am fost obişnuiţi, un răspuns la întrebările noastre", a conchis FNAP-IP în răspunsul la solicitarea premierului.

Premierul Tăriceanu a cerut, marţi, sindicatelor să indice autorităţilor locale care sunt proiectele de investiţii în educaţie la care vor să renunţe în schimbul majorării salariale pentru profesori şi ca membrii comitetelor de părinţi din şcoli să se pronunţe asupra oportunităţii anulării investiţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici