Astărăstoae: Peste 20.000 de medici români salvează vieţi în străinătate. Cei rămaşi în ţară sunt prost plătiţi

Peste 20.000 de medici români salvează vieţi în străinătate, chiar dacă statul a plătit pentru pregătirea lor aproape 230 milioane de euro, iar cei rămaşi în ţară sunt prost plătiţi, responsabilitatea fiind a României, care îi alungă, a declarat preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

693 afișări
Imaginea articolului Astărăstoae: Peste 20.000 de medici români salvează vieţi în străinătate. Cei rămaşi în ţară sunt prost plătiţi

Astărăstoae: Peste 20.000 de medici români salvează vieţi în străinătate. Cei rămaşi în ţară sunt prost plătiţi (Imagine: Shutterstock)

Declaraţia preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR) a fost făcută sâmbătă, într-o conferinţă prilejuită de întâlnirea din România a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).

Cu acelaşi prilej, medicul francez Xavier Deau, secretar general CEOM, a declarat că medicii români învaţă foarte repede şi se descurcă excelent cu o tehnică medicală modernă. "Avem o zonă unde trei medici francezi au ieşit la pensie destul de târziu, pe la 70 de ani, că nu aveau un înlocuitor, iar în prezent un medic român face munca celor trei. E problema salariilor: aici (în România - n.r.) primesc 300 de euro, iar în Franţa câstigă de 10 ori mai mult", a spus Deau.

La rândul său, medicul belgian Roland Kezman, preşedintele CEOM, a spus că o mare parte dintre medici români rămân în străinătate pentru că se simt bine acolo şi au condiţii de muncă bune.

Potrivit datelor CEOM, numărul medicilor români care îngrijesc bolnavii din Franţa a crescut cu peste 464 la sută din 2007 încoace, ajungând la peste 3.100 şi întrecându-l pe cel al doctorilor veniţi din Belgia (1.579).

Prof. dr. Vasile Astărăstoae spune că migraţia medicilor români a început în 2007, când au plecat peste 500, iar de atunci numărul a tot crescut. În opinia lui, responsabilitatea pentru această stare de fapt este a României, care, practic, îi alungă.

Majoritatea doctorilor români din străinătate lucrează în spitale publice franceze. Este vorba despre pediatri, medici de familie, cardiologi şi ginecologi, peste jumătate dintre aceştia fiind femei care au sub 40 de ani, potrivit preşedintelui CMR.

Astărăstoare a mai spus că, potrivit statisticilor, statul român cheltuie cu un student la medicină aproape 5.000 de lei pe an, iar pentru perioada de rezidenţiat a acestuia plăteşte aproape 21.000 de lei. "Rezultă că pentru formarea unui medic pe o perioadă de şase ani statul român cheltuie 30.000 de lei, iar pentru specializare, 21.000 de lei, adică aproximativ 11.300 de euro în total. Criza a accentuat rata de emigrare, astfel că în şase ani au plecat peste 20.000 de specialişti. Un calcul simplu arată ca în tot acest timp statul a pierdut peste 226 milioane de euro", a mai spus Astărăstoae.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici