STUDIU: Aproape 3% dintre medici şi între 5 şi 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an

Aproximativ 3% dintre medici şi între 5 şi 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an, cele mai frecvente destinaţii fiind Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi ţările scandinave, arată un studiu realizat de Federaţia Europeană a Serviciilor Publice .

434 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Aproape 3% dintre medici şi între 5 şi 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an

Studiu: Aproape 3% dintre medici şi între 5 şi 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an (Imagine: Shutterstock)

Studiu, parte a unui proiect european extins, şi efectele pe care le au aceste realităţi asupra sistemului de sănătate din România, au fost analizate de MediHelp International, furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală şi de Est.

Conform datelor statistice, din 2007, de când România a intrat în Uniunea Europeană, şi până în februarie 2013, un număr de 28.000 de doctori şi 17.000 de asistente au aplicat pentru un post în străinătate, 80% dintre cadrele medico-sanitare fiind acceptate, după ce le-au fost analizate diplomele şi cunoştinţele de limbi străine.

În 2010, peste 7.000 de specialişti în domeniul medical au părăsit ţara, iar peste 4.000 au fost dispuşi să lucreze în străinătate. Un an mai târziu, 16.500 de doctori şi asistente au semnat contracte de muncă în afara graniţelor ţării, dublu faţă de 2010, când 8.100 au semnat astfel de contracte. Printre toţi profesioniştii care îşi caută un loc de muncă în străinătate, angajaţii din sistemul medical se situează pe locul doi din punct de vedere numeric, conform statisticilor de emigrare.

"Studiile arată că 80 la sută dintre tinerii absolvenţi sunt pregătiţi să plece peste hotare. Deoarece salariile din România sunt în jurul sumei de 250-300 euro, iar în Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialiştilor români pleacă în alte tări. În aceste condiţii, clinicile şi spitalele din România au tot mai puţini profesionişti care care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacienţii sunt nevoiţi să caute ajutor în afara graniţelor ţării", spune preşedintele MediHelp International, Zahal Levy, citat într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Cercetările mai arată că fenomenul emigrării personalului medical din România a fost declanşat odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi pe fondul crizei economice.

Potrivit realizatorilor studiului, o strategie eficientă pentru această problemă lipseşte, iar măsurile de angajare a forţei de muncă din zonele rurale s-au dovedit neeficiente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici