Atănăsoaei: Un cutremur de 7 grade Richter în Capitală ar putea afecta 35.000 de construcţii - Mediafax

Atănăsoaei: Un cutremur de 7 grade Richter în Capitală ar putea afecta 35.000 de construcţii

Prefectul Capitalei Mihai Atănăsoaei a declarat, luni, că, în cazul unui cutremur de pământ cu intensitatea mai mare de 7 grade Richter, în Capitală, pot fi distruse sau avariate peste 35.000 de construcţii, în Bucureşti fiind identificate peste 5.000 de construcţii cu grad de risc seismic ridicat.

24 afişări

Imaginea articolului Atănăsoaei: Un cutremur de 7 grade Richter în Capitală ar putea afecta 35.000 de construcţii

Atănăsoaei: Un cutremur de 7 grade Richter în Capitală ar putea afecta 35.000 de construcţii (Imagine: Mediafax Foto)

"Din punct de vedere al riscurilor, Bucureştiului se confruntăcu o gamă variată de ameninţări ce pot pune în pericol viaţa multorcetăţeni şi care, în acelaşi timp, pot produce pagube însemnate,cutremurele de pământ reprezentând însă cea mai mareameninţare pentru Capitală", a spus Mihai CristianAtănăsoaei.

În urma datelor primite de la serviciile deconcentrate,prefectul Capitalei a precizat că după expertizarea majorităţiiclădirilor de locuit în Bucureşti au fost identificate şiclasificate în gradele I, II şi III de risc seismic peste 5.000 deconstrucţii, în această situaţie fiind încadrate "în mod expres"construcţiile cu peste patru etaje.

 

Potrivit lui Atănăsoaei, în acest context, legeaasigurării obligatorii a locuinţei "este bine venită",prefectul arătând întreaga disponibilitate pentru accesulsocietăţilor de asigurări la baza de date cu locuinţe dinCapitală.

"Este atributul primarilor de a pune la dispoziţie aceste liste,iar prefectul Capitalei va folosi pârghiile necesare pentru a faceacest proces operativ", a mai spus Cristian Atănăsoaei.

Totodată, prefectul Capitalei a prezentat rezultatele exerciţiului tactic desfăşurat la începutullunii septembrie care a presupus gestionarea efectelorunui cutremur de 6,8 grade pe scara Richter. Astfel, potrivitprefectului, odată cu acest exerciţiu au fost evidenţiatedeficienţele cu care Capitala se confruntă în astfel demomente.

Printre deficienţe se regăsesc dotarea deficitară cu echipamentşi tehnică de intervenţie, dar şi sistemul de comunicaţiivulberabil "unui trafic ridicat". Potrivit lui Cristian Atănăsoaei,dotarea cu echipament şi tehnică de intervenţie revine în sarcinaprimăriilor de sector şi a Primăriei Capitalei.

"Din păcate, nici primarul general şi nici unii primarii desector nu au tratat cu seriozitate acest aspect, investiţiilepentru dotarea privind situaţiile de urgenţă fiind extrem de micisau inexistente", a mai spus prefectul Capitalei.

De asemenea, Atănăsoaei a arătat că primarul general alCapitalei are în sarcină realizarea şi organizarea Centrului deConducere şi Coordonare, prefectul precizând că acestlucru nu a fost realizat până în prezent.

Totodată, prefectul a precizat că "nu este normal ca la oriceploaie mai puternică Comitetul Municipiului Bucureşti pentruSituaţii de Urgenţă să fie mobilizat pentru a evacua apa dingospodării şi carosabil atâta timp cât investiţiile pentrucanalizare şi asfaltare sunt toate atribuţii ale primarului generalşi primarilor de sectoare.

"Solicit primarului general şi primarilor de sectoare săsoluţioneze situaţia teritorialităţii în Capitală pentru cabucureştenii să poată beneficia de condiţiile elementare decivilizaţie", a mai spus prefectul Capitalei precizând că acestlucru nu se poate întâmpla cât timp autorităţile municipale şi celeale administraţiei publice locale îşi dispută administrarea unorstrăzi, locatarii acelor străzi având de suferit din cauzaincapacităţii autorităţilor de a ajunge la un consens.

Declaraţiile prefectului Capitalei au fost făcute la lucrărileForumului internaţional al riscurilor catastrofale de la PalatulParlamentului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ATĂNĂSOAEI ,
CUTREMUR ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.