Augustin Zegrean, despre mandatul lui Nicolae Ciucă: CCR va spune că este conflict, s-au obişnuit aşa. Facem praf Armata

Fostul preşedinte CCR, Augustin Zegrean, arată că premierul Viorica Dăncilă poate sesiza Curtea, după ce Iohannis a prelungit mandatul şefului SMG Nicolae Ciucă, iar CCR va decide că este vorba de un conflict juridic de natură constituţională, mai ales că este „bătucită” cărarea.

6312 afișări
Imaginea articolului Augustin Zegrean, despre mandatul lui Nicolae Ciucă: CCR va spune că este conflict, s-au obişnuit aşa. Facem praf Armata

Augustin Zegrean, despre mandatul lui Nicolae Ciucă: CCR va spune că este conflict, s-au obişnuit aşa. Facem praf Armata

„Legislaţia românească toată e aşa, pentru că niciodată, când e vorba de numiri de persoane, nu ştii cine trebuie să-l numească, cine să-l propună. Trebuia să urmeze aceeaşi procedură şi la prelungire ca şi la numire, dar dacă nu se înţeleg şi dacă vin cu propunerile de numire fără să-l consulte pe preşedinte, clar că preşedintele poate şi el să facă, pentru că până la urmă, ca şi la procurori, preşedintele are decizia, el îi numeşte. Ceilalţi îi propun. Acelaşi lucru se întâmplă şi la prelungire, dar nu cel care propune hotărăşte. Acum văd că asta se doreşte în toate domeniile - cel care propune să hotărască. Nu se poate - ne-am jucat de-a justiţia şi am făcut praf justiţia. Acum ne jucăm de-a Armata şi facem praf Armata. Păi nu se poate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul preşedinte CCR, Augustin Zegrean.

Potrivit acestuia, premierul Dăncilă poate sesiza Curtea Constituţională, iar soluţia va reflecta un conflict juridic deoarece „cărarea este bătucită”.

„Nu este de joacă aici. Totuşi, ţara asta trebuie apărată şi când pui un şef de Stat Major trebuie să ai în vedere şi opinia celor pe care urmează să-i conducă. Din punct de vedere constituţional, premierul poate face o nouă sesizare, Curtea va spune că-i conflict, că văd că s-au obişnuit aşa - cărarea este bătucită. Te duci la Curte - Curtea numeşte prim-miniştri, Curtea numeşte procurori generali, Curtea numeşte acum şi şeful Marelui Stat Major... Nu e în regulă, nu poţi să conduci o ţară cu justiţia. Nu se poate, de aia s-a propus separarea puterilor în stat - fiecare să-şi vadă de atribuţiile lui”, a mai spus fostul preşedinte CCR.

Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

”În privinţa CSAT, potrivit prevederilor legii 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, preşedintele nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării. Atât numirea, cât şi eventuala prelungire a mandatului se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru, iar în şedinţa de astăzi (vineri-n.r.) nu a fost discutată posibilitatea acestei prelungiri. Aşadat, decretul anunţat de preşedinte considerăm că nu respectă condiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de nmatură constituţională”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern.

Ea a mai spus că decizia preşedintelui Iohannis de prelungire a mandatului de şef al SMG al generalului Nicolae Ciucă apăruse deja în spaţiul public.

”Aş vrea să fie foarte clar - nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Preşedintele nu a explicat refuzul în şedinţa CSAT”, a adăugat Dăncilă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici