Autocare cu jurnalişti români şi moldoveni, ţinute câteva ore în vama moldo-ucraineană Reni

Două autocare cu peste 80 de cetăţeni români şi moldoveni, majoritatea jurnalişti care merg în Ucraina, la Kamâşovka, unde este sfinţită prima biserică ortodoxă română din Ucraina, sunt ţinute de câteva ore în vama moldo-ucraineană Reni, unul dintre ele reuşind să treacă, la ora transmiterii ştirii.

119 afișări

După sosirea în punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainean Reni, autocarele cu jurnalişti au fost ţinute la graniţă timp de aproximativ două ore, pe motiv că nu este curent pe partea ucraineană, deşi pe partea moldovenească energia electrică funcţiona.

După aproximativ două ore, pana de curent a fost remediată, iar între timp au fost verificate paşapoartele persoanelor aflate într-unul dintre autocare, acestea primind viză de intrare în Ucraina.

De asemenea, persoanele aflate într-un microbuz şi care mergeau la acelaşi eveniment de la Kamâşovka au fost verificate atât corporal, cât şi în bagaje, ulterior acestea fiind lăsate să plece, cu excepţia a doi jurnalişti români care au fost consideraţi indezirabili şi au primit interdicţia pe doi ani de a intra în Ucraina, fiind predaţi părţii moldoveneşti.

După ce a staţionat timp de peste patru ore în vamă, unul dintre autocare, în care se află aproximativ 45 de persoane, a fost lăsat să treacă.

La ora transmiterii acestei ştiri, aproximativ 40 de persoane erau în continuare blocate la punctul de frontieră Reni, în dreptul localităţii moldoveneşti Giurgiuleşti.

Senatorul PDL Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat, care a organizat acest eveniment, a declarat pentru MEDIAFAX că pentru rezolvarea problemelor a intervenit consulul general al României în Ucraina.

"Trebuia să fie mai mulţi (participanţi la evenimentul de sfinţire a bisericii -n.r.), dar au fost autocare cu studenţi oprite . Au fost şi colegi ziarişti printre ei. Consulul nostru general este şi în acest moment la frontieră. Doamna consul general de la Odessa a fost permanent alături aici, a ţinut permanent legătura cu MAE pentru ca situaţia să se deblocheze. Evenimentul la care asistăm astăzi la Hagi-Curda sau Kamâşovka, cum se numeşte în ucraineană, în sudul Basarabiei, este unul de importanţă covârşitoare pentru comunitatea românească din Ucraina, pentru că aici se rectitoreşte o biserică pe locul unde în anii '70 a fost culcată la pământ fosta biserică de către buldozerele sovieticei", a declarat Badea.

Construcţia bisericii de la Kamâşovka, prima care aparţine Patriarhiei Ortodoxe Române din Ucraina, a fost făcută cu sprijinul financiar al Departamentului Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României şi al Consiliului Mondial Român.

Demersurile pentru construcţia bisericii au început încă din anul 2000, dar au existat multe probleme legate de obţinerea avizelor de funcţionare şi a finanţării. Biserica are hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici