Autoritatea pentru Siguranţa Aviaţiei Civile începe o anchetă la Aeroportul Braşov

Autoritatea de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (AIAS) începe o anchetă la Aeroportul Ghimbav-Braşov, după ce singura companie care operează, Dan Air, a reclamat încălcarea „priorităţii la aterizare” de către Romatsa şi afectarea siguranţei pasagerilor unui zbor.

879 afișări
Imaginea articolului Autoritatea pentru Siguranţa Aviaţiei Civile începe o anchetă la Aeroportul Braşov

Autoritatea de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile anunţă că a început o investigaţie pentru a stabili ce s-a întâmplat pe 24 iunie pe aeroportul din Braşov, când o aeronavă Dan Air a aterizat cu întârziere pentru că Romatsa a dat prioritate unui avion care decola.

„Având în vedere informaţiile din spaţiul public privind posibila afectare a siguranţei pasagerilor zborului DN288 din data de 24.06.2023, în conformitate cu art. 5, al. 4 din regulamentul UE 996/2010, AIAS a decis începerea investigaţiei privind siguranţa aviaţiei civile pentru stabilirea modului în care a fost gestionată situaţia de către părţile implicate. Investigaţia privind siguranţa aviaţiei civile nu stabileşte vinovăţii, responsabilităţi sau răspunderi juridice”. arată AIAS.

Dan Air a transmis, marţi, un comunicat de presă în care arată că, în urma problemelor ivite, respectiv lipsa aparaturii pentru îndepărtat păsările de pe raza aerodromului, lipsa organizaţiilor de întreţinere precum şi refuzul extinderii programului operare de către controlorii de trafic, în situaţii de nevoie operaţională cum au fost întâmpinate în săptămânile anterioare, compania a stabilit că „prioritare fiind siguranţa pasagerilor noştri, ne asumăm pierderile adiţionale şi greutăţi întâmpinate şi vă anunţăm că ne vom continua programul de zbor adaptat condiţiilor oferite în prezent de către Aeroportul din Braşov. Menţionăm că în urma solicitărilor noastre, Aeroportul Braşov ne-a transmis în cursul acestei zilei (marţi - n.r.) o comunicare potrivit căreia problema logisticii pentru îndepărtarea păsările din zona aeroportului din Ghimbav a fost rezolvată. Cu privire la lipsa organizaţiilor de întreţinere arătam ca suntem încă în aşteptarea unui răspuns”.

Referitor la extinderea programului de operare, Dan Air arată că a înaintat doua adrese atât către Aeroportul Braşov, cât şi către ROMATSA, solicitând extinderea programului de operare astfel încât să fie respectate cele transmise iniţial de către toate părţile implicate.

Potrivit companiei, nu s-a primit încă un răspuns.

„De asemenea chiar şi în cazul unui răspuns nefavorabil dar justificat ne arătăm disponibilitatea în identificarea unor soluţii menite a rezolva problemelor pasagerilor. În vederea prestării serviciilor de transport la care ne-am obligat Dan Air va continua să opereze zborurile de pe Aeroportul Braşov astfel: zborurile care vor se vor derula in intervalul 07.00 - 19.00 nu vor suferi modificări; zborurile care se vor derula cu depăşirea acestui program orar vor fi finalizate cu ajutorul transportului terestru pus la dispoziţie de compania noastră în mod gratuit. În acest fel ne vom asigura ca pasagerii vor ajunge la destinaţia prevăzută iniţial. În încheiere facem precizarea că aceste măsuri sunt temporare, fiind încrezători că instituţiile implicate ne vor asigura sprijinul ca operaţiunile Dan Air să fie realizate conform programului de zbor stabilit şi acceptat iniţial”, mai arată compania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici