Autorităţile au primit răspunsul părţii singaporeze la solicitările prin comisia rogatorie

Autorităţile române au primit vineri răspunsul oficial al părţii singaporeze la solicitările formulate prin comisia rogatorie internaţională, adresate în februarie de ministrul român al Justiţiei omologului singaporez, fiind întrunite condiţiile pentru continuarea promptă a demersurilor procedurale.

39 afișări
Imaginea articolului Autorităţile au primit răspunsul părţii singaporeze la solicitările prin comisia rogatorie

Autorităţile au primit răspunsul părţii singaporeze la solicitările prin comisia rogatorie (Imagine: Straits Times)

Precizările în acest sens au fost făcute printr-un comunicat transmis, vineri, de MAE.

"Autorităţile române au primit astăzi, 9 aprilie 2010, răspunsul oficial şi formal al părţii singaporeze la solicitările formulate prin comisia rogatorie internaţională adresate de Ministrul român al Justiţiei către Ministrul singaporez al Justiţiei la data de 11 februarie 2010. În acest fel sunt întrunite condiţiile pentru continuarea promptă a demersurilor procedurale conform legii de către organele abilitate", menţionează sursa citată.

MAE precizează că acest răspuns a fost comunicat în cadrul audienţei ambasadorului României în Japonia, acreditat şi în Singapore, Aurelian Neagu, la Ministerul Afacerilor Externe din Singapore.

"Cu această ocazie, reprezentantul României a reiterat atât dorinţa părţii române ca acest caz să fie rezolvat rapid, corect şi în conformitate cu legea, cât şi faptul că autorităţile române se aflau încă, la momentul întrevederii, în aşteptarea unui răspuns oficial formal la solicitările adresate prin comisie rogatorie, care să permită derularea procedurilor legale în acest caz", menţionează Ministerul de Externe.

MAE subliniază că autorităţile române au acţionat cu maximă deschidere şi au urmărit aplicarea legii, iar la nivelul derulării procedurilor judiciare s-au asigurat că sunt respectate întru totul legislaţia din România şi cadrul internaţional.

"Ministerul Afacerilor Externe apreciază că această atitudine în deplină concordanţă cu legislaţia internă şi cu normele internaţionale exprimă hotărârea autorităţilor române de a acţiona astfel încât evoluţia relaţiilor bilaterale cu Singapore să nu fie afectată de acest caz. MAE reiterează faptul că responsabilitatea pentru declaraţiile făcute de domnul Silviu Ionescu îi revine exclusiv acestuia, ministerul disociindu-se de afirmaţiile sale atât în luările de poziţie publice, cât şi în comunicările oficiale, pe canale diplomatice, către partea singaporeză. Subliniem că, potrivit legislaţiei româneşti, odată cu suspendarea relaţiilor de muncă, declaraţiile domnului Ionescu au aceeaşi valoare ca orice fel de opinii personale exprimate de oricare alt cetăţean român şi nu angajează statul român sau Ministerul Afacerilor Externe. Autorităţile române nu intervin în ceea ce priveşte dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor români", conchide comunicatul.

Surse oficiale au declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX, că în răspunsul oficial transmis de autorităţile singaporeze se precizează că, în cadrul unei comisii rogatorii, procurorii români şi cei din Singapore vor colabora în ancheta referitoare la Silviu Ionescu.

Ambasadorul român acreditat în Singapore a fost în audienţă la MAE singaporez unde a prezentat acţiunile Bucureştiului în cazul Silviu Ionescu, inclusiv faptul că se aşteaptă răspuns oficial la cererile formulate prin comisia rogatorie internaţională de către ministrul român de Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici