Autorităţile pregătesc măsuri pentru un eventual seism major. Aparatura medicală din Spitalul Colţea va fi fixată astfel încât să nu fie distrusă şi să poată fi utilizată

Spitalul Colţea din Capitală va face parte dintr-un proiect pilot prin care urmează să fie pregătit să rămână funcţional în urma unui posibil seism, cu ajutorul unor specialişti din Japonia.

529 afișări
Imaginea articolului Autorităţile pregătesc măsuri pentru un eventual seism major. Aparatura medicală din Spitalul Colţea va fi fixată astfel încât să nu fie distrusă şi să poată fi utilizată

Autorităţile pregătesc măsuri pentru un eventual seism major. Spitalul Colţea va putea prelua răniţi

Proiectul pilot presupune pregătirea Spitalului Colţea astfel încât aparatura medicală să nu poată fi distrusă în cazul unui cutremur, iar spitalul să rămână funcţional şi să poată prelua răniţi.

"Am discutat cu domnul Raed Arafat şi împreună am propus ca Spitalul Colţea să devină în perioada următoare, cu ajutorul specialiştilor din Japonia, un exemplu de unitate spitalicească în care atât mobilierul, cât şi aparatura, ustensilele să fie poziţionate şi asigurate pe principiile şi tehnologiile japoneze astfel încât dacă va trebui să ne confruntam cu astfel de situaţii, aceste spitale să poată fi la dispoziţia răniţilor", a declarat, luni, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a precizat că nu se iau în calcul modificări în structura clădirii şi că în proiect ar putea fi inclus şi un alt spital, însă nu a precizat despre care unitate ar fi vorba.

"Nu vorbim de riscul să se prăbuşească. Pregătim clădirea ca după cutremur să funcţioneze mai departe. Aparatele şi calculatoarele fixate, totul să fie conceput în cazul în care este un cutremur să nu cadă, să nu se distrugă, să poată să fie utilizat imediat. Bineînţeles, generarea energiei electrice de rezervă, rezerva de apă, toate aceste aspecte care trebuie să fie accesibile imediat astfel încât spitalul respectiv după cutremur să ramână funcţional. Despre asta e proiectul pilot în care intră Spitalul Colţea şi s-ar putea şi alt spital. Sunt costuri minime pentru o pregătire foarte importantă. Nu e vorba să umbli la structura clădirii", a declarat Raed Arafat.

De asemenea, autorităţile au în vedere modificarea legislaţiei astfel încât persoanele care locuiesc în clădiri care reprezintă pericol public să poată fi evacuate şi să locuiască temporar în locuinţe puse la dispoziţie de Primăria Municipiului Bucureşti, până la finalizarea lucrărilor de consolidare. În acest sens, vicepremierul Vasile Dîncu a dat asigurări că Guvernul lucrează la o formulă legislativă care să permită evacuarea în situaţii de dezastru, dar şi la un proiect guvernamental de prevenire a populaţiei în caz de cutremur.

"Lucrăm împreună cu Ministerul Justiţiei şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să găsim o formulă legislativă care să permită evacuarea pe situaţie de dezastru, de pericol public. (...) Avem un proiect guvernamental care este aproape finalizat şi care evaluează de fapt toată problematica ce ţine de seisme şi de asemenea ştiu că Deprtamentul pentru Situaţii de Urgenţă lucrează la un proiect de răspuns, conform legii 557, este mandatat să facă un studiu privind concepţia naţională de răspuns la risc. Spre final vom avea pregătirea legislativă. Sper ca împreună cu specialiştii de la Facultatea de Construcţii şi cu cei japonezi să avem mai multe soluţii tehnice pe care să le putem aplica în diverse situaţii", a declarat Vasile Dîncu.

Declaraţiile au fost făcute, luni, la Seminarul "Reducerea Riscului Seismic pentru Clădiri şi Structuri", care a avut loc la Facultatea de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole din Bucureşti şi la care au participat mai mulţi oficiali români şi japonezi. Obiectivele seminarului sunt atenuarea efectelor cutremurelor prin aplicarea metodelor de design rezistent dezvoltate în Japonia de-a lungul a trei decenii, precum şi tehnologia de control a vibraţiei pentru clădirile vechi şi noi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici