Autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, anulată de Tribunalul Harghita

Autorizaţia de înhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, emisă de Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc şi atacată în contencios administrativ de către Prefectura Harghita, a fost anulată, miercuri, de Tribunalul Harghita, decizia nefiind însă definitivă.

297 afișări
Imaginea articolului Autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, anulată de Tribunalul Harghita

Autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, anulată de Tribunalul Harghita

Miercuri, instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Harghita a respins excepţiile invocate de avocatul Primăriei Odorheiu Secuiesc şi a anulat autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, eliberată în 25 mai.

"A fost admisă acţiunea Prefecturii şi s-a anulat actul administrativ emis de Primăria Odorheiu Secuiesc", a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Harghita, judecătorul Kardalus Erika.

Potrivit sursei citate, hotărârea Tribunalului poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, declara, în 26 mai, că a atacat în contencios administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc.

Ulterior, reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc a fost anulată, în 27 mai având loc doar o slujbă de pomenire a acestuia.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, pentru a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial care urma să fie organizat de PCM pe parcursul mai multor zile, în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Premierul Victor Ponta declara că Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată.

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat la evenimentele organizate de PCM în România în acea perioadă. La Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, Kover a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului, calificând atitudinea Guvernului român drept "neprietenoasă, necivilizată şi barbară".

Ulterior, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autorităţile de la Budapesta ar trebui să îşi ceară scuze pentru declaraţiile "defăimătoare" la adresa Guvernului României făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

La rândul său, premierul Victor Ponta declara că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligaţia să se delimiteze de colegii săi şi să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Secretarul de presă al lui Orban i-a răspuns însă că Ungaria consideră cazul mai mult un act de reverenţă decât unul de natură politică.

Rămăşiţele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici