Video Avem aparate care pot salva vieţi, dar nu le folosim!

  • Primii trei pacienţi vindecaţi de coronavirus au donat plasmă la Centrul de Transfuzii din Capitală
  • Deşi Centrul de Transfuzii are un aparat de plasmafereză, acesta nu este folosit
  • Aparatul de plasmafereză a fost donat de o firmă privată
814 afișări

Trei persoane vindecate de coronavirus au donat plasmă la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Deşi în centru există un aparat de plasmafereză care ar fi de mare ajutor, nu a fost folosit. 

„Fiind o procedură absolut nouă pentru ei, se tem. Probabil, la început vor folosi acest echipament doar pentru donatorii care au vene foarte puternice”, a spus Florin Hozoc, reprezentantul unei firme de echipamente medicale.

Directorul Centrului de Transfuzie a explicat de ce nu a fost folosit acest aparat.

„S-a făcut donare de sânge clasică, au donat trei donatori, deoarece pentru plasmafereză este nevoie de un anumit abord venos, este nevoie de vene care să aibă calibru gros”, a declarat Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti.

Ceea ce nu ştii este că folosirea echipamentului nou are o serie de avantaje.

„Pierdem două doze de plasmă, pentru că din sângele integral se poate obţine doar o singură doză de plasma”, a mai spus Florin Hozoc.

Însă, medicii spun că, atunci când vine vorba de plasma colectată de la pacienţii vindecaţi, lucrurile sunt încă incerte.

„Împotriva nu numai a coronavirusului, împotriva şi altor germeni organismul reacţionează producând mulţi anticorpi. Din aceşti anticorpi, nu toţi sunt cei care ne trebuie. Noi nu avem posibilitatea să dozăm în serul de convalescent nivelul de anticorpi. În momentul de faţă cred că nu suntem pregătiţi să facem acest tratament”, este de părere Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Matei Balş. 

În curând, în România alte 15 aparate de plasmafereză vor fi instalate în diferite centre din teritoriu. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici