Avertisment! 1,8 milioane de salariaţi ar putea fi afectaţi UPDATE: Blocul Naţional Sindical, scuze publice pentru o informaţie eronată

Blocul Naţional Sindical (BNS) salută decizia Guvernului privind salariul minim în construcţii şi agricultură, dar arată şi că eliminarea deducerilor fiscale va afecta 1,8 milioane de salariaţi plătii cu salariul minim, în valoare de 3.300 de lei brut.

837 afișări
Imaginea articolului Avertisment! 1,8 milioane de salariaţi ar putea fi afectaţi UPDATE: Blocul Naţional Sindical, scuze publice pentru o informaţie eronată

Avertisment! 1,8 milioane de salariaţi ar putea fi afectaţi

UPDATE Blocul Naţional Sindical, scuze publice pentru o informaţie eronată

BNS salută decizia Guvernului de a găsi o soluţie corectă pentru lucrătorii din sectoarele economice construcţii, industrie alimentară şi agricultură.

„Concret, Guvernul va adopta propunerile pentru majorarea salariilor minime în aceste domenii. Noul salariu din construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura că lucrătorii din aceste domenii nu vor suferi nicio reducere a salariului net. Majorările elimină scăderile generate de anularea facilităţilor fiscale pentru aceste domenii”, transmite BNS într-un comunicat de presă.

Pe de altă, BNS îşi exprimă regretul că pe tema eliminării deducerilor fiscale din Ordonanţa de urgenţă nr. 168 din 2022 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene şi modificarea şi completarea unor acte normative, Guvernul României nu a ţinut cont la momentul respectiv de propunerile Blocului.

„Eliminarea târzie prin adoptarea acestui proiect de OUG va afecta circa 1,8 milioane de salariaţi plătiţi cu salariul minim, în valoare de 3.300 de lei brut. Pentru toţi aceşti salariaţi venitul minim net, începând cu luna noiembrie 2023, va fi diminuat cu 83 de lei. O posibilă corecţie a veniturilor nete pentru salariaţii plătiţi cu venitul minim brut de 3.300 lei este realizabilă abia de la 1 ianuarie 2024, odată cu aprobarea unei noi valori pentru salariul minim”, mai arată BNS.

BNS a propus Guvernului României, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, crearea unor grupuri de lucru tehnice tripartite. Aceste grupuri sunt menite să faciliteze procesul de elaborare şi adoptare a unui mecanism tripartit de stabilire a salariului minim, astfel încât puterea discreţionară a guvernelor în a stabili salariul minim brut să fie eliminată până la sfârşitul primului trimestru al anului 2024 (jalon de îndeplinit în PNRR, cu termen scadent sfârşitul trimestrului 1 din 2024).

„Este esenţial ca schimbările legislative să fie implementate într-un mod coordonat şi eficient, pentru a asigura o abordare sustenabilă şi echitabilă a politicii salariale. În acest sens în cursul săptămânii viitoare, BNS va înainta Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale un plan de măsuri, care va fi discutat în cadrul grupurilor de lucru tehnice din care am propus să facă parte, pe lângă partenerii sociali reprezentativi, reprezentanţi ai: Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor, Ministerului Justiţiei, Institutului Naţional de Statistică, Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, eventual reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României. Un alt obiectiv major ce va trebui să fie asumat în cadrul acestor grupuri de lucru este transpunerea directivei europene referitoare la salariul minim până la data limită de 15 noiembrie 2024. În acest sens, BNS consideră că este crucial ca toate părţile implicate să colaboreze în mod activ şi să se implice în procesul de reformare a întregului sistem salarial naţional”, mai arată BNS

BNS subliniază faptul că transparenţa, predictibilitatea şi dialogul social sunt elemente-cheie pentru asigurarea unui mediu economico-social stabil şi consideră că România are nevoie acum, mai mult ca niciodată, de o politică salarială corectă, condiţii de muncă şi salarii decente, astfel încât şi piaţa muncii să devină atractivă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici