AVERTISMENT pentru turiştii români: Există risc ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A, pe litoralul bulgăresc. RECOMANDAREA Ministerului Sănătăţii

MAE îi avertizează pe românii care vor să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre că în urma inundaţiilor care au afectat Portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

9771 afișări
Imaginea articolului AVERTISMENT pentru turiştii români: Există risc ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A, pe litoralul bulgăresc. RECOMANDAREA Ministerului Sănătăţii

MAE: Există risc crescut ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A, pe litoralul bulgăresc

Într-un comunicat de presă transmis vineri dimineaţă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre asupra faptului că, potrivit informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, în urma inundaţiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

”Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie 2014, că, urmare a unor analize ale apei de mare din zona «Plaja ofiţerilor- Varna», s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică «Escherichia coli» şi «enterococi intestinali». Specialiştii recomandă turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an să se vaccineze împotriva hepatitei A”, precizează reprezentanţii MAE.

De asemenea, aceştia recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

Ministerul Sănătăţii: Turiştii de pe litoralul bulgăresc să respecte regulile de igienă şi de pregătire a alimentelor

Ministerul Sănătăţii recomandă persoanelor care merg pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, unde a fost dată o alertă privind o posibilă infectare a apei cu virusul hepatitei A, să respecte regulile de igienă corporală şi de pregătire şi conservare a alimentelor.

"Având în vedere apariţia alertei cu privire la o posibilă infectare a apelor din zona Litoralului bulgăresc cu virusul hepatitei A, Ministerul Sănătăţii recomandă cetăţenilor români care se deplasează în zonă să respecte regulile de igienă corporală şi, mai mult, regulile de pregătire şi conservare a alimentelor. În cazul apariţiei simptomelor de sistem digestiv (greţuri, vărsături, stare de rău generală) recomandăm consultul imediat al unui medic", arată vineri MS, într-un comunicat de presă .

Ministerul Sănătăţii atenţionează turiştii că pentru decontarea serviciilor medicale de care beneficiază pe teritoriul altui stat este necesar să deţină un card european de asigurări de sănătate sau o asigurare de sănătate privată.

Reprezentanţii MS au precizat că specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa monitorizează permanent, prin recoltare repetată, calitatea apei Mării Negre în zonele stabilite pentru sezonul de îmbăiere.

"Până în prezent, probele de apă recoltate nu au evidenţiat apariţia de germeni infecţioşi, ca urmare specialiştii consideră calitatea apei Mării Negre în zona Litoralului românesc ca fiind corespunzătoare", se mai arată în comunicat.

Ca măsură suplimentară, Ministerul Sănătăţii a solicitat vineri DSP Constanţa să recolteze noi probe de apă din zona Mangalia-Vama Veche.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa au anunţat, vineri, că probele recoltate până în prezent din apele Mării Negre, pe teritoriul litoralului românesc, sunt în conformitate cu legislatia în vigoare, iar calitatea apei este "excelentă".

"DSP Constanţa a început monitorizarea calităţii apei de îmbăiere în acest sezon pe litoral din data de 15 mai. Până în prezent, toate probele recoltate s-au încadrat în valoarea de referinţă a standardului, în conformitate cu legislaţia europeană şi românească în vigoare", arată reprezentanţii DSP Constanţa, într-un comunicat de presă.

Aceştia precizează că rezultatele probelor recoltate din apa mării sunt afişate pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa.

Conform ultimului raport întocmit de specialiştii DSP Constanţa pentru perioada 23 - 27 iunie, calitatea apei de mare în zona Mangalia, care cuprinde staţiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai şi Vama Veche, este "excelentă".

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică mai spun că, în urma unei solicitări a Ministerului Sănătăţii făcute ca urmare a alertei privind posibila contaminare a apei mării cu virusul hepatic A în zona litoralului bulgăresc, a fost suplimentată recoltarea de probe de apă de mare în zona limitrofă frontierei cu Bulgaria. Astfel, o echipă de inspectori sanitari a mers pentru a recolta probe din ape mării în zonele Vama Veche, 2 Mai, Mangalia şi Saturn, rezultatele urmând să fie prezentate după analizarea acestora.

De asemenea, conform sursei citate, din datele înregistrate la Serviciul de internări al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, în ultimile cinci zile nu s-au înregistrat cazuri de suspiciune de hepatită de tip A la turişti sau localnici din zona litoralului românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici