Avertizare COD GALBEN ŞI PORTOCALIU de ninsori şi viscol. Drumuri naţionale ÎNCHISE. Zeci de localităţi fără energie electrică

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizarea cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului, aceasta fiind valabilă joi de la ora 09:30 până la ora 20:00 în mai multe judeţe din ţară. De asemenea, meteorologii au emis avertizări nowcasting cod portocaliu de viscol în judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Galaţi şi Vrancea.

13389 afișări
Imaginea articolului Avertizare COD GALBEN ŞI PORTOCALIU de ninsori şi viscol. Drumuri naţionale ÎNCHISE. Zeci de localităţi fără energie electrică

COD GALBEN ŞI PORTOCALIU de ninsori şi viscol. Harta judeţelor afectate (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Joi, de la ora 09:30 la ora 20:00, în Dobrogea, în estul Munteniei şi în sudul Moldovei vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale ce vor depăşi 60... 70 km/h. În aceste zone va ninge, iar în judeţele Ialomiţa, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi va fi viscol, iar vizibilitatea va fi redusă.

UPDATE 13:00 - ANM prelungeşte codul portocaliu în Vrancea şi Buzău

Codul portocaliu va fi prelungit până la ora 19.00 pentru judeţele Vrancea şi Buzău, pentru celelalte zone urmând ca această avertizare să fie ridicată, a anunţat la Guvern conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Începând cu joi, ora 20.00, pentru judeţele Buzău, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa va fi emis cod galben de vânt puternic, care va fi menţinut până spre miezul nopţii.

Directorul ANM, Ion Sandu, a precizat că după ora 02.00 vântul ar putea scădea în intensitate.

Sandu arătat că previziunile meteorologilor arată în următoarele zece zile o situaţie de iarnă normală, fără fenomene grave.

"Modelele estimează că în următoarele zece zile va ninge, va bate vântul, dar nu va fi o situaţie gravă", a spus directorul ANM.

El a precizat că, dacă pe perioada codului galben viteza medie a vântului este de 8 m/s, respectiv vânt de 100 km/oră, de vineri, pe perioada sfârşitului de săptămână, viteza medie va fi de 3-4 m/s.

Totodată, începând cu 24 decembrie, din vest va intra o altă configuraţie meteorologică, dar nu sunt semnale că va fi vorba de viscol.

COD PORTOCALIU

Potrivit avertizării nowcasting cod portocaliu, emisă joi dimineaţă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în judeţele Brăila, Buzău şi Ialomiţa, între orele 9.00 şi 13.00 va ninge, iar vântul va prezenta intensificări susţinute, cu viteze de peste 70 de kilometri pe oră la rafală, temporar viscolind şi spulberând zăpada. Vizibilitatea va fi scăzută local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

De asemenea, judeţele Galaţi şi Vrancea sunt sub avertizare cod portocaliu de viscol până la ora 10.30.

În regiunile estice, în noaptea de 20 spre 21 decembrie vântul va mai avea intensificări locale cu viteze ce vor depăşi la rafală 40 – 50 km/h spulberând zăpada în sudul Moldovei şi nord-estul Munteniei.

În următoarele zile vremea va fi geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor în estul şi în centrul ţării.

17 localităţi din Constanţa şi Tulcea nu sunt alimentate cu energie electrică

Potrivit Enel Dobrogea, joi dimineaţă, în judeţul Constanţa cinci linii de medie tensiune erau nealimentate total, iar patru linii parţial, fiind afectate 15 localităţi. Este vorba despre Dulceşti, Moşneni, Pecineaga, Vânători, 23 August, Schitu, Bărăganu, Potârnichea, Moviliţa, Topraisar, Miriştea, Osmancea, Ciobăniţa, Limanu şi Vama Veche.

În judeţul Tulcea este nealimentată o linie de medie tensiune parţial, iar două localităţi, Sâmbăta şi Cerbu, sunt afectate de lipsa electricităţii.

Toate porturile de la Marea Neagră erau închise joi dimineaţă, după mai bine de 36 de ore de când s-a luat decizia de a sista manevrele navelor din cauza vântului puternic.

Vaslui: trei localităţi nu au energie electrică

Trei localităţi din zona centrală a judeţului, respectiv Lacu Babei, Fântâna Blănarului şi Teişoru, nu au energie electrică de patru zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici