Video AVIZAT pozitiv | Gabriel Vlase, deputatul PSD propus de Iohannis pentru preluarea funcţiei de şef al SIE, despre susţinerea lui Liviu Dragnea: Fiecare s-a convins în felul lui

Gabriel Vlase, propus de Klaus Iohannis pentru preluarea funcţiei de şef al SIE, a primit luni aviz pozitiv din partea Comisiei de control a SIE, ulterior plenurile reunite urmând să dea votul.

1472 afișări

"Au fost câteva întrebări procedurale, întrebări specifice care au un singur tip de răspuns. Domnul Vlase a răspuns corespunzător la aceste întrebări, după care a avut de răspuns la multe întrebări care vizau abilităţile domniei sale, capacitatea de a face faţă condiţiilor de stres, capacitatea de analiză sinteză. Răspunsurile au fost mulţumitoare, drept pentru care domnul Vlase a obţinut aviz favorabil şi propunerea este ca plenul comun al celor două Camere să facă numirea respective. Cu siguranţă raportul va merge la cele două birouri şi să vedem care este decizia, să vedem care este ordinea de zi, agenda Parlamentului. Ştiţi bine că suntem într-o sesiune extraordinară şi atunci aşteptăm şi noi să vedem cum se clarifică", a declaratat preşedintele Comisiei de control al SIE, Mihai Weber, la finalul şedinţei forului legistativ.

Vlase, despre susţinerea lui Dragnea la şefia SIE: Fiecare s-a convins în felul lui

Deputatul PSD, Gabriel Vlase, a declarat, luni, după ce a primit aviz favorabil de la Comisia de control al SIE, referitor la susţinerea de care beneficiază din partea lui Liviu Dragnea pentru şefia Serviciului, că nu a convins pe nimeni, precizând "fiecare s-a convins în felul lui".

"Dacă vreţi să mă întrebaţi vis a vis de audierea din Comisie, în rest nu răspund pentru că nu am convins pe nimeni. Fiecare s-a convins în felul lui", a răspuns Gabriel Vlase, întrebat fiind dacă a reuşit să-l convingă pe Liviu Dragnea.

"Nu pot să spun că am obiective majore în sensul că trebuie făcute schimbări radicale începând de a doua zi. Sunt situaţii care trenează de ceva ani în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei pentru că legislaţia este destul de veche, iar legislaţia este la 20 de ani de la apariţia legii 1. Exact 20 de ani sunt. Între timp, România a devenit membru NATO, cu responsabilităţi şi în spaţiul european, şi în spaţiul nord-atlantic. În primul rând, chestia cu armonizarea legislaţiei,. În al doilea rând, situaţiile specifice din aparat, pentru că şi acolo sunt probleme în ceea ce priveşte încadrarea, beneficiile, dacă vreţi partea în care priveşte partea angajaţilor din serviciu", a adăugat Vlase, explicând care vor fi obiectivele sale la şefia SIE.

Înainte de a intra în audieri, Gabriel Vlase a precizat că nu are emoţii.

Întrebat dacă Vlase are susţinerea sa, Şerban Nicolae, membru al comisiei, a răspuns făcând trimitere la Klaus Iohannis.

"În acest moment? Urmează să începem. Aţi câştigat vreodată o cursă nainte să începeţi cursa? E şedinţa consacrată audierii domnului Vlase, aşa cum alţii au săptămâni consacrate cititului. Apoi vom analiza şi vom decide".

USR a votat împotriva punerii lui Gabriel Vlase în funcţia de director SIE

Senatorul USR, Nicu Fălcoi, membru în Comsia de control SIE, a declarat luni, la finalul audierii lui Gabriel Vlase, că a votat împotriva punerii în funcţie a lui Vlase ca director SIE şi cel mai probabil USR va vota împotrivă şi în plenul celor două Camere ale Parlamentului.

"A primit un vot favorabil în Comisie (Gabriel Vlase-n.r), cu excepţia mea care am votat împotrivă. Este o numire politică, clar. Oricât ar fi de nepolitică această funcţie, numirea este politică. Eu cel puţin, cred că pe această funcţie ar fi trebuit numită o persoană independentă, preşedintele ar fi putut să facă şi o astfel de numire, poate că şi PSD-ul ar fi căzut de acord cu o astfel de numire şi ar fi votat pentru. În acest moment, decizia luată de mine şi probabil va fi şi decizia luată de USR, este săne opunem, să dăm un vot împotrivă. Nu trebuie neapărat să fim de acord cu propunerea preşedintelui României, suntem USR, suntem un partid de sine stătător, nu întotdeauna părerile noastre coincid cu părerile preşedintelui României. Preşedintele României a avut motivele dânsului să facă această numire, noi avem motivele noastre să votăm împotrivă, cam aşa funcţionează", a afirmat Nicu Fălcoi, la finalul audierii.

Gabriel Vlase a mulţumit comisiei pentru votul acordat, susţinând că discuţia a mers bine.

"Le mulţumesc colegilor din Comisie. A fost o discuţie foarte bună vis a vis de ceea ce se întâmplă efectiv în domeniul siguranţei naţionale în primul rând, specific penru serviciu, atât cât mai ştiu şi eu din perioada în care eram preşedintele comisiei, au trecut câţiva ani de atunci, şi eventualele perspective pe care putem să le facempentru a eficientiza activitatea serviciului, bineînţeles că împreună cu comisia şi cu Parlamentul. Vom avea după instalare, probabil, foarte multe discuţii aplicate vis a vis de situaţiile care sunt şi pot apărea sau care pot fi îmbunătăţite", a susţinut Vlase la finalul audierii.

Chestionat cu privire la nominalizare şi dacă Gabriel Vlase este cea mai bună propunere, Şerban Nicolae a mai declarat: "Toti suntem buni. Avem un clasament in care exista doar locul 1".

După şedinţă, se va slabili, în următoarea şedinţă a Birourilor Permanente reunite, data când va avea loc plenul reunit pentru validarea social-democratului la şefia SIE. Iniţial, audierea trebuia să aibă loc joia trecută, însă aceasta a fost amânată pentru data de 2 iulie, de la ora 11.30.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat recent, întrebat fiind dacă îl susţine pe Gabriel Vlase la şefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE), că speră ca acesta să treacă de audierile din comisia parlamentară.

"Trebuie să intre în audieri. Sper să treacă de comisie", a spus, luni, Liviu Dragnea, la Parlament.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis pe 14 iunie, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a lui Petru-Gabriel Vlase.

Petru-Gabriel Vlase este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici