Avocatul Ioan Cazacu, legat de dosarul Portul Constanţa: DNA forţează nota şi aduce probe noi în recurs, deşi nu se poate

Ioan Cazacu, avocatul în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa, a declarat că în timpul procesului de marţi de la ICCJ, procurorul de şedinţă a adus probe noi, respectiv un mesaj trimis de directorul DRAOVC, Sunai Cadîr, încercând să forţeze judecătorii să menţină măsura arestului.

457 afișări
Imaginea articolului Avocatul Ioan Cazacu, legat de dosarul Portul Constanţa: DNA forţează nota şi aduce probe noi în recurs, deşi nu se poate

Avocatul Ioan Cazacu, legat de dosarul Portul Constanţa: DNA forţează nota şi aduce probe noi în recurs, deşi nu se poate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Avocatul Ion Cazacu a spus la ieşirea din sala de judecată că procurorul de şedinţă l-a întrebat pe inculpatul Sunai Cadîr, director al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa (DRAOVC), dacă în ziua în care poliţiştii se aflau la domiciliul său a transmis unei persoane un mesaj în care îi scria în limba tătară "să ardă tot".

Referitor la acest mesaj, avocatul a arătat că el reprezintă o probă nouă în acest dosar care nu se regăseşte în referatul cu propunere de arestare preventivă şi faţă de care judecătorii de la instanţa de fond nu ar fi avut cunoştinţă.

Potrivit avocatului, normele penale în vigoare în etapa recursului privind măsura arestării preventive nu permit prezentarea de probe noi care nu au fost prezentate şi primei instanţe care ia decizia, respectiv cea de fond, în acest caz Secţia Penală a instanţei supreme.

Avocatul a precizat că procurorul DNA ar forţa mâna celor cinci judecători de a menţine măsura arestării preventive în cazul inculpatului Sunai Cdîr prin prezentarea nepermisă a unei noi probe în etapa recursului. Cazacu a adăugat că are încredere că judecătorii vor analiza această chestiune din punct de vedere strict procedural, deşi un astfel de mesaj prezentat ca probă poate "emoţiona" judecătorii.

Cadîr Sunai este printre cei 29 de inculpaţi care au primit mandate de arestare în dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa, fiind acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.

Acesta era numit codat "T3", de la Tomis 3, zona din Constanţa unde se găseşte sediul DRAOV, instituţie condusă de acesta.

În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate şi una a primit mandat de arestare în lipsă.

Astfel, miercuri, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici