Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu amenzile pentru lipsa rovinietei

Obligarea la plata rovinietei pe un an întreg odată cu amenda pentru lipsa acesteia este un abuz, a afirmat, vineri, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, acesta anunţând că s-a autosesizat şi verifică mai multe aspecte legate de procesul de amendare a şoferilor români pentru neplata ei.

605 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu amenzile pentru lipsa rovinietei

Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu amenzile pentru lipsa rovinietei (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Este un abuz să-i obligi pe cei sancţionaţi să plătească rovinieta pe un an întreg, mai ales în condiţiile în care, prin lege, un şofer are opţiunea de a cumpăra rovinietă pentru perioade mult mai scurte. Am înţeles că există situaţii în care un şofer a fost amendat de mai multe ori, unii chiar de zeci de ori, pentru lipsa rovinietei, şi de fiecare dată li s-a imputat şi contravaloarea rovinietei pentru un an întreg. Aşa ceva nu este în regulă, este un abuz", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Iancu.

Iancu a ţinut totuşi să specifice că amenda pentru lipsa rovinietei este corectă şi ea trebuie aplicată celor care nu se supun obligaţiei de a plăti pentru a folosi şoselele.

"Să-l amendezi pe şoferul care nu are rovinietă este în regulă, este normal. Chiar şi atunci când este vorba despre mai multe sancţiuni. Sunt fapte diferite, chiar dacă abaterea este aceeaşi. A încălcat o lege, nu şi-a respectat obligaţia. Însă a-l forţa să plătească rovinieta pentru un an întreg de mai multe ori este un abuz", a insistat Iancu.

În aceste condiţii, Avocatul Poporului a precizat că s-a autosesizat şi a cerut subordonaţilor săi o anchetă asupra tuuturor aspectelor legate de modul în care lipsa rovinietei este sancţionată.

Întrebat despre procesele pe care cei sancţionaţi le-au intentat autorităţilor care i-au amendat, Iancu a ţinut să-i încurajeze pe aceştia să-şi apere drepturile.

"Oamenii reclamă probleme şi la modul în care sunt întocmite procesele verbale de constatare a abaterilor, şi cu modul în care acestea sunt comunicate - aici existând întârzieri enorme, şi cu modul în care sumele sunt instituite ca datorii la Administraţiile Financiare - deşi aici, din câte am înţeles, abuzurile sunt aproape inexistente. Îi încurajez pe toţi cei care au probleme în acest sens să se adreseze justiţiei şi, evident, să ne contacteze şi pe noi, pentru a găsi cele mai bune metode pentru a rezolva această problemă cu care, din câte înţeleg, se confruntă zeci, sute de mii de cetăţeni", a mai spus Gheorghe Iancu.

Acesta a promis că instituţia sa va avea un punct de vedere argumentat în legătură cu acest subiect într-un timp cât mai scurt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici