Baconschi: Doar colaborarea dintre Biserică şi societate ne poate scoate din infern

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, la Sibiu, că doar colaborarea dintre Biserică şi societate poate scoate România dintr-un "infern" datorat deceniilor de comunism şi că trebuie depăşit "complexul că respectul faţă de Biserică este demodat".

171 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Doar colaborarea dintre Biserică şi societate ne poate scoate din infern

Teodor Baconschi (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Baconschi a declarat, vineri, într-o dezbatere desfăşurată la Sibiu, că este importantă colaborarea dintre Biserică şi societate, dar şi reîntoarcerea României spre credinţă.

"Noi suntem o societate care mai are nevoie de multe decenii pentru a ajunge la toţi parametrii la media europeană, pentru că venim de jos. Am fost distruşi de multe decenii de comunism, nu ne mai priveam în ochi, obişnuiţi cu minciuna, lipsiţi de încredere în semeni. Doar colaborarea dintre Biserică şi societate ne poate scoate din acest infern, dar este nevoie şi de ajutorul societăţii, de o cultură generalizată a voluntariatului", a afirmat Baconschi.

El a adăugat că îşi doreşte să răspândească aceste idei de întoarcere la Biserică şi în rândul colegilor de partid.

"Îmi propun să răspândesc aceste idei şi în rândul partidului din care fac parte, care este un partid popular. E vorba de principiile creştin-democraţiei europene. Principiul subsidiarităţii, pe care Guvernul actual îl aplică, de apropiere a deciziei politice de firul ierbii, de comunitatea concretă. Nu avem nevoie de centralism că ne-au ajuns patru decenii de comunism. E nevoie ca decidentul să aibă şi resurse ca, pe baza lor, să răspundă nevoilor fiecărei comunităţi", a declarat ministrul de Externe.

El a mai spus că "e important să faci politică pe bază de valori, nu doar pe bază de interese" şi s-a arătat dezamăgit că "societatea contemporană ne ţine departe de propriile tradiţii".

"Am ajuns să ne fie ruşine de propria identitate şi singura modalitate de a spori binele comun este de a pleda pentru punerea în practică a unei doctrine sociale a Bisericii şi să depăşim complexul că respectul faţă de Biserică este demodat. Trebuie să avem curajul de a remonta viaţa pe aceste criterii care ne ridică nivelul de stimă, ca naţiune. E singurul mod de a-l redescoperi pe cel de lângă noi, dar şi pe noi înşine", a afirmat Baconschi.

Ministrul Teodor Baconschi a participat, vineri, la Sibiu, la o dezbatere cu tema "Biserică şi societate", organizată de Fundaţia Creştin-Democrată, în parteneriat cu Fundaţia Hanns-Seidel, şi la care au fost dezbătute aspecte legate de modul în care Biserica şi statul pot colabora, pentru a "contribui eficient şi solidar la binele întregii societăţi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici