Baconschi şi-a cumpărat un apartament, iar soţia a primit o donaţie de 126.000 euro

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cumpărat în acest an un apartament în Bucureşti, în suprafaţă de 59,5 metri pătraţi, iar soţia sa a primit o donaţie de 126.000 de euro de la mama sa.

691 afișări
Imaginea articolului Baconschi şi-a cumpărat un apartament, iar soţia a primit o donaţie de 126.000 euro

Baconschi şi-a cumpărat un apartament, iar soţia a primit o donaţie de 126.000 euro (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit declaraţiei de avere completate în 3 noiembrie, ministrul deţine în continuare, în coproprietate cu soţia sa, un alt apartament de 97 de mp, în Bucureşti, achiziţionat în baza Legii 112, în anul 1997.

În ceea ce priveşte conturile bancare, situaţia lui Teodor Baconschi este neschimbată. Astfel, şeful diplomaţiei are în continuare două conturi bancare cu acelaşi sold care a fost menţionat şi în declaraţiile de avere anterioare. Unul dintre acestea, cu o valoare la zi de 9.500 de euro, a fost deschis la Paris, în 2007, la Societe General Paris. În România, ministrul are un cont de economii la BRD deschis în 2006 şi cu o valoare la zi de 21.000 de euro.

Baconschi a menţionat în declaraţia de avere şi existenţa unui credit de 109.000 euro la BRD, contractat în 2007 şi scadent în 2032. Declaraţia de avere precedentă, publicată în luna iunie, menţiona că este un credit ANL. Informaţia nu fusese postată şi în prima declaraţie de avere, semnată de Baconschi la instalarea în funcţie, în decembrie 2009.

Pe de altă parte, potrivit noii declaraţii de avere, aferentă anului fiscal 2009, Baconschi a avut un venit salarial anual de 55.906 euro în calitate de ambasador la Paris. De asemenea, Baconschi a mai primit 2.000 de euro drepturi de autor de la UNESCO şi 13.200 de euro dintr-un contract de închiriere.

De asemenea, soţia ministrului a primit o donaţie de 126.000 de euro din partea mamei sale. Suma este rezultată, potrivit declaraţiei, din vânzarea unui apartament la Atena, achiziţionat în anul 1988.

Teodor Baconschi mai deţine un desen în tuş semnat Marcel Iancu, a cărui valoare este de aproximativ 5.000 de euro. De asemenea, ministrul mai are două tablouri semnate Horia Damian, achiziţionate în 2008 şi 2009, a căror valoare cumulată este de 13.000 de euro.

Premierul Emil Boc a semnat la sfârşitul lunii ianuarie o decizie de atribuire lui Teodor Baconschi a unui apartament cu titlu de locuinţă de protocol, administrat de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), într-un imobil aflat pe Şoseaua Kiseleff nr.24.

La acea dată, MAE preciza că apartamentul repartizat de RA-APPS ministrului Baconschi va fi folosit ca spaţiu protocolar pentru a găzdui acţiuni de protocol şi de reprezentare în interesul României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici