Bănicioiu: 80 de operaţii în 2014, în programul de chirurgie cardio-vasculară de la Marie Curie

Programul de chirurgie cardio-vasculară care a început în 2013 la Spitalul de Copii "Marie Curie", realizat împreună cu clinica San Donato din Italia, va continua, cu promisiunea că până la sfârşitul anului vor fi realizate 80 de intervenţii, până în prezent fiind deja operaţi 30 de copii.

140 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: 80 de operaţii în 2014, în programul de chirurgie cardio-vasculară de la Marie Curie

Bănicioiu: 80 de operaţii în 2014, în programul de chirurgie cardio-vasculară de la Marie Curie (Imagine: Shutterstock)

Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi secretarul de stat din MAI Raed Arafat s-au întâlnit, miercuri, la Spitalul "Marie Curie" cu echipa de medici italieni, care lucrează acolo în cadrul programul de chirurgie cardio-vasculară care a început în septembrie 2013.

Cu această ocazie a fost făcută o evaluare a programului, constatându-se că, din septembrie şi până în prezent, au fost realizate 30 de operaţii, la Marie Curie, iar acestea sunt din ce în ce mai complexe.

Totodată au fost realizate şi opt operaţii la la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. George I.M. Georgescu" din Iaşi, în cadrul programului.

"Pregătim acum deschiderea unui centru la Timişoara", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Nicolae Bănicioiu.

El a menţionat că în această săptămână au fost realizate la Marie Curie patru operaţii, iar acestea sunt din ce în ce mai complexe.

"Cazurile sunt din ce în ce mai grave, este foarte important că am reuşit să operăm aceşti copii în ţară şi să nu mai fie nevoie să-i trimitem în străinătate. Totodată am rezolvat o problemă foarte importantă la spitalul Marie Curie, respectiv aceea a anestezistului. Echipa de medici italieni a acceptat ca un anestezist al lor să rămână să lucreze în România. Este vorba despre un medic sirian care a fost bucuros să ne susţină în cest proiect", a precizat Bănicioiu.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, la rândul său, că trei medici şi două asistente pleacă la pregătire în Italia, în cadrul programului.

Programul este prevăzut a dura trei ani, a mai menţionat Raed Arafat.

În 2013, Ministerul Sănătăţii a demarat Programul de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, în colaborare cu clinica San Donato din Milano şi fundaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo.

În cadrul acestuia, la Spitalul "Marie Curie" au avut loc, anul trecut, trei misiuni medicale desfăşurate în lunile septembrie (23 - 26.09.2013) şi decembrie (2 - 8.12.2013 şi 9 - 13.12.2013), în care medicii şi asistenţii români aflaţi în programul de pregătire împreună cu specialiştii italieni au efectuat în total 17 operaţii pe cord la copii cu malformaţii congenitale cardiace cu vârste cuprinse între 0 şi 15 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici